tiistai 16. marraskuuta 2010

Oikeusministeriö: Lausunnot rasistisia rikoksia koskevasta ehdotuksesta koottu

Oikeusministeriö: Lausunnot rasistisia rikoksia koskevasta ehdotuksesta koottu 16.11.2010
Lausuntotiivistelmä (pdf)

Rasistisia rikoksia koskevasta työryhmäehdotuksesta annetuista lausunnoista on julkaistu tiivistelmä. Lausuntonsa oikeusministeriölle antoi kaikkiaan 20 tahoa. Lausunnonantajat suhtautuivat työryhmän ehdotuksiin myönteisesti, vaikka useimmat heistä esittivätkin huomautuksia moniin yksityiskohtiin. Ehdotus sai osakseen myös kriittistä palautetta.

Alkuvuodesta valmistuneessa mietinnössään työryhmä esitti rasististen tekojen kriminalisointien selkeyttämistä. Työryhmän mielestä myös rangaistuksen koventamisperusteita tulisi täsmentää, jotta ne nykyistä laajemmin soveltuisivat rasististen rikosten ohella myös niin sanottuihin viharikoksiin.

Lausuntopalautteen jälkeen muokattu hallituksen esitys annetaan vielä tälle eduskunnalle.

Uudistuksen tavoitteena on saattaa voimaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja panna kansallisesti täytäntöön EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös.

Oikeusministeriö pyysi keväällä lausuntoa myös muistiosta, joka koski internet-sivustojen ylläpitäjien vastuuta valvoa rasistista kirjoittelua. Nyt julkaistu tiivistelmä ei sisällä tästä muistiosta saatuja lausuntoja, vaan ne on tarkoitus koota erikseen ensi vuoden alussa. Myöskään valmisteilla oleva hallituksen esitys ei sisällä tähän asiaan liittyviä ehdotuksia.