maanantai 15. marraskuuta 2010

YLE: Ihmiskauppa kukoistaa Romaniassa

YLE Uutiset: Ihmiskauppa kukoistaa Romaniassa 15.11.2010

Romania on EU:n suurimpia ihmiskaupan lähtömaita. Nuoria naisia kuljetetaan seksityöhön eri puolille Eurooppaa, ja tuottoisan ihmiskaupan vaikutukset näkyvät Suomessakin.

Perinteisesti naisia on kuljetettu prostituoiduiksi Espanjaan ja Italiaan, mutta suunta on muuttumassa. Prostituoiduille turvakodin perustaneen Iana Matein mukaan ihmiskauppiaat siirtävät uhrejaan nyt Pohjois-Eurooppaan.

- Keski-Euroopassa seksin hinta laskee, koska tyttöjä on paljon. Pohjois-Euroopassa hinnat ovat korkeammat, Matei kuvailee tilannetta.

Vaikka kaikki prostituoidut eivät olekaan ihmiskaupan uhreja, hälyttävän moni on.

- Uhreiksi joutuvien tyttöjen määrä on selvästi noussut, ja tytöt ovat selvästi aiempaa nuorempia, Matei sanoo.

Ihmiskaupan taustalla on Romanian köyhyys: se on EU:n toiseksi köyhin maa.

Romanialaispoliisi Cristian Duta on tutkinut maansa järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa vieraillut Duta uskoo, että Suomikin joutuu vielä vaikeuksiin laittomien maahanpyrkijöiden kanssa.

- Koska Suomen hallitus kohtelee maahantulijoita hyvin, se johtaa siihen, että Suomeen pyrkii yhä enemmän ihmisiä etenkin Suomea köyhemmistä maista, Duta arvelee.

Ihmiskauppa on monin verroin tuottoisampaa kuin esimerkiksi huumekauppa. Romanian EU-jäsenyys on helpottanut rikollisten liikkeitä, ja tulevan Schengen-jäsenyyden odotetaan vaikuttavan samalla tavoin. Ihmiskauppiaat keksivät koko ajan uusia tapoja värvätä uhreja ja kuljettaa heitä maasta toiseen.