perjantai 12. marraskuuta 2010

YLE: Venäläinen toimittaja sai turvapaikan

YLE Etelä-Karjala: Venäläinen toimittaja sai turvapaikan 12.11.2010

Tshetsheniasta kirjoittanut toimittaja Elena Maglevannaja sai turvapaikan Suomesta. Hän odottaa parhaillaan kuntapaikkaa Kaakkois-Suomesta.

Venäläinen toimittaja Elena Maglevannaja, 28, on saanut Suomesta turvapaikan. Maglevannajalle myönnettiin muutama viikko sitten oleskelulupa Suomeen suojelun perusteella. Venäläinen toimittaja odottaa parhaillaan kuntapaikkaa Kaakkois-Suomen alueelta Lappeenrannassa Tiuruniemen vastaanottokeskuksessa. Maglevannaja joutui pakenemaan kotimaastaan Tshetsheniaa käsittelevien kirjoitustensa takia.

Maglevannaja on kirjoittanut muun muassa Volgogradissa ilmestyvään Svabodnoje Slovo, Vapaa Sana -lehteen. Artikkeleissaan Maglevannaja on kertonut etenkin ihmisoikeusloukkauksista Tshetsheniassa - oikeuden puutteesta, vankiloista ja kidutuksesta.

Kirjoitustensa takia Maglevannaja on joutunut Venäjällä häirinnän ja uhkailujen kohteeksi. Hänet tuomittiin kunnianloukkauksesta 200 000 ruplan sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja on myös saanut lukuisia tappouhkauksia kansallismielisiltä järjestöiltä.