maanantai 15. marraskuuta 2010

Svenska YLE: Invandrarkandidater ställer upp - trots bristande stödprogram

Svenska YLE: Invandrarkandidater ställer upp - trots bristande stödprogram 15.11.2010

Antalet kandidater med invandrarbakgrund i riksdagsvalet i vår hålls så gott som oförändrat eller stiger en aning jämfört med förra riksdagsvalet. Det visar en jämförelse som Aktuellt har gjort.

Partiernas kandidatlistor är inte ännu riktigt klara och kommer att kompletteras, men redan nu är trenden klar. De Gröna och Svenska Folkpartiet har många invandrarkandidater om man relaterar till partiets storlek. De Gröna kan eventuellt komma att ha över tio stycken, medan Svenska folkpartiet i dagsläget har fem.

Alla riksdagspartier kommer att ha någon kandidat av utländsk härkomst uppställd i riksdagsvalet, men bara Socialdemokraterna och de Gröna kan sägas ha ordentlig regional spridning på sina kandidater.

Trots att invandrarna blir en större grupp i samhället och aktiverar sig i partipolitiken så har partierna sällan något speciellt stödprogram för sina nyfinländska kandidater. Från Svenska Folkpartiet meddelas det att invandrarkandidaterna kanske får lite mer praktisk hjälp, men att samma hjälp nog skulle ges till andra kandidater som behöver det.

Kuvateksti:
Umayya Abu-Hanna har varit en av de Grönas populäraste kandidater i EU-val