sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: Maahanmuuton kulut yli 300 miljoonaa euroa vuodessa

Verkkouutiset: Maahanmuuton kulut yli 300 miljoonaa euroa vuodessa 14.11.2010

Suomen valtio maksoi maahanmuuton kuluja viime vuonna yli 290 miljoonaa euroa. Kuntien kustannuksiksi arvioidaan 26 miljoonaa euroa.

Sisäministeriö käytti Maahanmuuttoviraston toimintamenoihin 18,6 miljoonaa euroa. Valtion vastaanottokeskusten toimintamenoihin kului 12,6 miljoonaa euroa ja ministeriön vastaanottokustannuksiin 2,8 miljoonaa euroa.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon käytettiin 62,1 miljoonaa euroa. Summaan sisältyi muun muassa turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki.

Turvapaikkahakemuksia tuli 5988, ja turvapaikkapäätöksiä tehtiin 4335. Näistä myönteisiä oli 1373, eli 32 prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriö kohdensi työvoimapoliittiseen maahanmuuttajakoulutukseen 32 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoitti maahanmuuttajien peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen 19 miljoonaa euroa ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen 14 miljoonaa euroa.
Lisäksi Kela maksoi maahanmuuttajille työmarkkinatukea kotoutumistukena 74 miljoonaa euroa. Tukea maksettiin 14 400 henkilölle.

Kotoutumistuen saaminen edellyttää, että henkilölle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Kotoutumistukena maksetaan pääsääntöisesti kolmen ensimmäisen Suomessa asumisvuoden ajan.

Kunnalle maksetaan korvauksia kolmen vuoden ajan

Kun pakolainen on saanut oleskeluluvan, valtio tekee hänestä kunnan kanssa sopimuksen ja pakolaisesta tulee kunnan asukas.

Sen jälkeen hänellä on oikeus perus- ja muiden palveluiden käyttöön yhdenvertaisesti Suomen kansalaisten kanssa. Palveluiden käytöstä ei ole olemassa tilastoitua tietoa kansallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Valtio maksaa kunnille laskennallisia korvauksia pakolaisten vastaanotosta kolmen vuoden ajan. Yhteensä kunnille maksettiin viime vuonna 51,8 miljoonaa euroa sisäministeriön määrärahoista.

Laskennallisten korvausten piirissä oli 5840 pakolaista. Heistä maksettiin 17,3 miljoonaa euroa. Kuntaliiton mukaan todelliset kustannukset olivat kuitenkin 50 prosenttia korkeammat, eli 26 miljoonaa euroa.
Lisäksi kunnille maksettiin kustannusperusteisesti 34,5 miljoonaa euroa muun muassa pakolaisten toimeentulotuesta, tulkkipalveluista ja pitkäaikaisista ja huomattavista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Ensi vuodelle esimerkiksi toimeentulotuen maksua varten on budjetoitu 2442 euroa henkilöä kohden, yhteensä 24,8 miljoonaa euroa.

Kyse on bruttomenoista, eli laskelmassa ei ole otettu huomioon maahanmuuttajien maksamia veroja ja maksuja eikä tavaroiden ja palveluiden ostamisesta kertyviä välillisiä verotuloja.

Vuonna 2009 Suomessa asui 155 700 ulkomaalaista. Vieraskielisiä maahanmuuttajia saapui 17 800. Näistä pakolaisia oli 2 650.