sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoille maksettava tuki aiotaan kirjata lakiin

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoille maksettava tuki aiotaan kirjata lakiin 14.11.2010

Hallitus antaa turvapaikanhakijoiden vastaanotosta lakiesityksen eduskunnalle ensi viikolla.

Uudessa laissa esitetään, että aikuisille turvapaikanhakijoille maksettaisiin vastaanottorahaa ja ilman huoltajaa tuleville alaikäisille käyttörahaa nykyisen toimeentulotuen sijaan.

Samalla korvauksen taso kirjattaisiin lakiin, kun se nykyisin määritellään ministeriön asetuksella.

Esityksen mukaan vastaanottoraha olisi yksin asuvalta aikuiselta 290 euroa. Jos turvapaikanhakija saisi ateriat vastaanottokeskuksessa, tuki olisi 85 euroa. Rahalla turvapaikanhakija hankkisi muun muassa vaatteensa.

Tuki on noin kaksi euroa pienempi kuin nykyisin turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki. Tukea leikattiin jo alkuvuonna.

Siitä huolimatta tuki on suurempi kuin muissa Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa.

Vastaanottokeskuksissa olevien turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen maksamiseen on budjetoitu 19 miljoonaa euroa ensi vuodelle.

Valtaosa perusteettomia hakemuksia

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa lähes 6 000 ihmistä. Tänä vuonna hakemuksia arvioidaan tulevan nelisen tuhatta, eli saman verran kuin toissa vuonna.

Turvapaikkahakemuksen käsittely on kestänyt tänä vuonna normaalissa menettelyssä keskimäärin lähes vuoden Maahanmuuttovirastossa.

Dublin-tapaukset, eli sellaiset henkilöt, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa jostain muusta EU-maasta, käsitellään parissa kuukaudessa.

Hakemuksen käsittely- ja valitusajan turvapaikanhakija saa asua vastaanottokeskuksessa, ja hän on oikeutettu toimeentulotukeen. Turvapaikkapäätöksistä noin 70 prosenttia on kielteisiä.

Eduskunta muutti ulkomaalaislakia heinäkuun alusta alkaen siten, että turvapaikkaa hakevalle EU-maan kansalaiselle voidaan antaa kielteinen päätös parissa päivässä. Sen jälkeen hän ei ole enää oikeutettu vastaanottopalveluihin.

Valtio maksaa kaikki turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut. Yhden henkilön asuminen vastaanottokeskuksessa maksaa 14 900 euroa vuodessa.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen on budjetoitu tälle vuodelle yhteensä 102,4 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle siihen on varattu 86,4 miljoonaa euroa.