maanantai 15. marraskuuta 2010

Kansan Uutiset: Tutkija: Pelon politiikan hedelmät kopsahtelevat ”persujen” kuppiin

Kansan Uutiset: Tutkija: Pelon politiikan hedelmät kopsahtelevat ”persujen” kuppiin 15.11.2010

Monissa puolueissa vahvistuneet ”maahanmuuttokriittiset” linjaukset ovat tutkija Tero Toivasen mukaan houkutelleet ihmisiä mukaan pelon politiikkaan, jonka hedelmät tällä hetkellä kopsahtelevat Perussuomalaisten kuppiin.

Jyväskylän yhteiskunnallisen opisto (JYO) järjestää torstaina 18. marraskuuta Jyväskylässä siirtolaisuutta käsittelevän paneelikeskustelun. Opiston rehtorina toimivan Tero Toivasen mielestä keskustelu siirtolaisuudesta ei voisi olla ajankohtaisempi.

– Nykyinen niin sanottu maahanmuuttopuhe lähtee ennemminkin ihmisten liikkumisen rajoittamisesta ja ihmisten erottelemisesta, eikä niinkään siitä, että pyrittäisiin ymmärtämään liikkumisen rakenteellisia syitä tai ihmisten tarvetta etsiä parempaa elämää. Kun keskustellaan ihmisten liikkeestä on mentävä niin sanotusti asioiden juuriin, eikä perustaa käsityksiä mielikuviin.

Muurit eivät pysäytä liikettä

Siihen, että keskustelun teemaksi nimettiin nimenomaan siirtolaisuus eikä maahanmuutto, on Toivasen mielestä vankat perustelut.

– Sellaiset luokitukset kuten maahanmuuttaja ja turvapaikanhakija ovat hallinnollisia, vallan käyttäjän, usein kansallisvaltion, näkökulmasta luotuja termejä. Niillä pyritään ottamaan haltuun ihmisten liike ja tehdään usein mielivaltaisia erotteluja ihmisten välille.

Siirtolaisuus-termillä JYO haluaa kiinnittää huomion ihmisten kokemuksiin ja liikkeeseen, joka ei Toivasen mukaan tule loppumaan keksittiin millaisia kontrolleja tai rakennettiin millaisia muureja tahansa.

– Siirtolaisuus ei erottele ihmisiä ulkomaalaisiksi tai kansalaisiksi vaan kiinnittää huomion ihmisten liikkumisen moninaisuuteen.

Siirtolaisuutta käsittelevä paneelikeskustelu järjestetään baari Vakiopaineessa torstaina klo 17–19. Keskustelijoina ovat siirtotyöläisen arkea tutkinut Anna Kontula, Vapaa liikkuvuus-verkostossa toimiva Jukka Könönen sekä maahanmuuttokeskustelusta juuri kirjan kirjoittanut Jussi Förbom.

Mielikuvapuhe vanhaa perua

Toivasen mielestä on väärin tulkita, että muut puolueet olisivat tarkistaneet maahanmuuttolinjauksiaan ”persujen” suuntaan.

– Förbom osoittaa kirjassaan Hallan vaara, kuinka nykyisessä maahanmuuttopuheessa ei ole kyse Perussuomalaisten linjauksista, vaan rasistinen ja vastenmielinen, mielikuviin perustuva puhe velloi parlamentissa jo paljon ennen Perussuomalaisten edellisissä kunta- ja eurovaaleissa saamaa menestystä.

Toivasen mielestä kyse on pikemminkin eri puolueissa, kuten SDP:ssä, keskustassa ja kokoomuksessa jo olleiden ”maahanmuuttokriittisten” linjausten vahvistumisesta.

– Ihmisiä on tietyllä tapaa ammattipoliitikkojen toimesta houkuteltu mukaan pelon politiikkaan, jonka hedelmät tällä hetkellä kopsahtelevat persujen kuppiin. Itse olen havainnut myös linjattomuutta ja haparointia vasemmiston leirissä.

Työväenliikkeen lähtökohtana voi Toivasen mukaan olla vain universaalius ja ihmisten yhdenvertaisuus.

– Voi kysyä, kuuluuko tämä lähtökohta tällä hetkellä riittävän selvästi.