lauantai 2. huhtikuuta 2011

HBL: Thors: Suomi ottaa pakolaisia Pohjois-Afrikasta

HBL: Flyktingar kan få skydd i Finland 2.4.2011

Suomi aikoo ottaa vastaan pakolaisia Pohjois-Afrikasta.
- Liikutaan siinä 60-70 henkilön paikkeilla, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors.


Sadat tuhannet ihmiset eivät ole nähneet muuta vaihtoehtoa kun jättää Libyan saadakseen turvallisemman olinpaikan naapurimaista. Suurin osa, noin 350 000, on paennut Tunisiaan, Egyptiin, Algeriaan ja Nigeriaan.

Noin 8 000 Libyan rajan leireillä olevista ihmisistä on kansainvälisen suojelun tarpeessa, sanotaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR: tiedotteessa.
- EU:n jäsenmaiden on harkittava, ottavatko ne vastaan ne ihmiset, joilla ei ole muuta paikkaa minne mennä, sanoo Kalle Kekomäki, valtioneuvoston EU-sihteeristön erikoisavustaja.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors vahvistaa, että Suomi ottaa osaa neuvotteluihin UNHCR:n kanssa.
- On selvää, että asetamme etusijalle Libyasta, Egyptistä ja Tunisiasta saapuvat henkilöt, sanoo Thors.

Käytännössä tämä koskee henkilöitä, joiden UNHCR katsoo olevan erityisen kiireellisiä tapauksia. He kuuluisivat kiintiöpakolaisten hätätapauksiin, joita Suomella on 100 henkeä kaikkiaan 750 hengen kiintiöstä.
- Puhumme 60-70 hengestä konfliktialueelta. Osa tämän vuoden hätätapauspaikoista on jo käytetty, sanoo Thors.

Milloin Suomi voi ottaa heidät vastaan?
- Minä olen poliitikko, en ennustajaeukko. Meidän on seurattava tilanteen kehittymistä, mutta on selvää, että Euroopan täytyy olla valmis pakolaisten vastaanottoon, sanoo Thors.

Ei solidaarisuudenosoituksia Italialle

Huomattavasti pienempi pakolaisvirta, noin 20 000 henkeä, on vyörynyt Italiaan ja Maltaan.

Noin viidesosan heistä uskotaan olevan turvapaikanhakijoita. Suurin osa kuitenkin on työtä etsiviä tunisialaisia, onnenonkijoita, joilla ei katsota olevan saatavaa Euroopasta ja jotka voidaan teoriassa lähettää takaisin lähtömaahan.
- Meidän on oltava solidaarisia ja autettava apua tarvitsevia EU-maita, sanoo Kalle Kekomäki.

Italialaisten avunpyynnöt tulevat yhä epätoivoisemmiksi.
- Italiassa olevat pakolaiset pitää lähettää takaisin tai hajauttaa ympäri Eurooppaa. Solidaarisuuden puute on järkyttävää, sanoo ulkoministeri Franco Frattini.

EU-komissaari Cecilia Malmström on sanonut, että eurooppalaisten maiden on lisättävä tukeaan Italialle, jotta se selviytyy pakolaisvirroista, mutta totesi samalla, että komissio ei voi pakottaa maita pakolaisten vastaanottoon.

Astrid Thors arvioi italialaispoliitikkojen puheet retoriikaksi.
- Ymmärrän kyllä, että Lampedusalla on työlästä, mutta Italia on suhteellisen suuri maa, joten ihmiset voi lähettää sinne. Italia ei sitäpaitsi ole vastaanottanut kovin paljon pakolaisia aiemmin. Siksi tämä kysymys ei ole aiheuttanut keskustelua Suomessa.

Thors sanoo, että EU-maat ovat sitä vastoin valmiita auttamaan Italiaa taloudellisesti. Mutta Italia ei usko tällaisiin lupauksiin.
- Me tarvitsemme suunnitelman siitä, minne ihmiset lähetetään, jos tulee äkillinen pakolaisaalto, jyrisee Franco Frattini euobserver.com-sivuston mukaan.

Thorsin mukaan Maltan tilanne on toisenlainen.
- Siellä on rajallisesti tilaa, johon ihmiset eivät mahdu, jos tulee suuri pakolaisvirta. Mutta katsotaan, miten tilanne kehittyy. Emme ole vielä keskustelleet mistään konkreettisista toimenpiteistä.

Kalle Kekomäki sanoo, että ongelmana siinä, kuinka jäsenmaat tarkalleen ottaen toimivat, on osittain se, että on edelleen epäselvää, keitä eteläeurooppalaisille saarille saapuu.
- Ovatko he turvapaikanhakijoita? Vai parempaa elämää etsiviä siirtolaisia? Tietoja kerätään, jotta EU osaisi ryhtyä toimenpiteisiin.

Espanjassa huolta

Kauhuskenaario on Kekomäen mukaan, että tulee niin paljon ihmisiä, että valtiot eivät selviydy heidän vastaanotostaan eivätkä pysy käsittelemään jokaista tapausta yksilöllisesti.
- Siinä tapauksessa ihmiset tulevat Eurooppaan omin päin. Mutta emme ole vielä niin pitkällä, sanoo Kekomäki.

Ja mitä tapahtuu, jos levottomuudet leviävät?
- Ainakin espanjalaiset ovat hyvin huolestuneita, että tilanne pahenisi Algeriassa ja Marokossa.

Suomi ja EU voivat myös auttaa antamalla rahaa esimerkiksi kansainväliselle siirtolaisjärjestölle IOM:lle, joka auttaa pakolaisia, jotta he voivat palata kotimaihinsa, sanoo Kekomäki. Tähän mennessä Suomi on avustanut esimerkiksi 1,3 miljoonalla eurolla Punaisen Ristin työtä Libyan rajalla.
- Suomi tukee myös EU:n rajavalvontaviranomaista Frontexia, joka parhaillaan auttaa Italiaa saamaan Lampedusan tilanteen haltuun.   (käännös)

-------

Italia ja siirtolaiset

- Aiemmin monet pakolaiset ja siirtolaiset tulivat Välimeren yli Libyasta Italiaan. Vuonna 2009 tämä estettiin pääministeri Silvio Berlusconin ja Libyan diktaattori Muammar Gaddafin sopimuksella.

- Italian Libyan investointien vastineeksi Gaddafin hallinto vartioi rajoja. Samalla Italia palautti muita pohjoisafrikkalaisia siirtolaisia.

- Pohjois-Afrikan levottomuuksien myötä pakolaisvirta on kiihtynyt. Sen jälkeen kun Italia liittyi Libyan vastaiseen hyökkäykseen, on Gaddafi uhannut lähettää meren yli pakolaisten armadan.

- UNHCR:n mukaan Lampedusan saarelle on saapunut tänä vuonna noin 15 000 tunisialaissiirtolaista.

- UNHCR katsoo, että Italia voi ottaa paljon enemmän pakolaisia, kunhan heidät lähetetään Sisiliaan ja mantereelle.