maanantai 11. heinäkuuta 2011

Kauppalehti: Yritykset tarvitsevat lisää työperäistä maahanmuuttoa

Kauppalehti: Yritykset tarvitsevat lisää työperäistä maahanmuuttoa 11.7.2011

Helsingin seudun kauppakamari harmittelee, että hallitusohjelman työperäisen maahanmuuton aloitteet ovat ponnettomia, vaikka ulkomaisia työntekijöitä tarvitaan yhä enemmän.

Helsingin seudun kauppakamari olisi toivonut hallitusohjelmaan selkeämpiä mainintoja työperäisen maahanmuuton edistämiseksi. Kauppakamarin mukaan Uudenmaan yritykset eivät pärjää ilman koulutettua ulkomaista työvoimaa.

Pelkästään Uudellamaalla vuosittainen uuden työvoiman tarve on maltillisissakin arvioissa vuoteen 2025 asti noin 21 000 henkilötyövuotta. Vuosittain Etelä-Suomen työmarkkinoille valmistuu ammattioppilaitoksista ja korkeakouluista 5 000 nuorta liian vähän.

Samaan aikaan maahanmuuttajien osuus Suomen väestöstä on selvästi pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa ulkomaiden kansalaisten osuus on 2,9 prosenttia, muissa Pohjoismaissa noin 6,5 prosenttia. Suurin osa maahanmuuttajista asuu Uudellamaalla.

Hallitusohjelmassa työperäinen maahanmuutto on kuitenkin mainittu vain kerran. Kauppakamarin mukaan maahanmuuton edistämiseen ja systematisointiin liittyviä avauksia saa etsiä.

- Työvoiman saatavuusharkinnan säilyttäminen ennallaan jäykistää turhaan työmarkkinoita. Joka tapauksessa yritykset haluavat rekrytoida osaajia sieltä, missä heitä on saatavissa, joten kotimaan työmarkkinoiden tarjonta on vallan hyvin työnantajien tiedossa ilman hidasta ja ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavaa viranomaisharkintaa, Helsingin seudun kauppakamarin asiamies Markku Lahtinen sanoo.

Kiitostakin kauppakamari kuitenkin antaa.

- Hallitusohjelman linjaukset jo Suomessa asuvien maahanmuuttajien nykyistä huomattavasti nopeammasta työllistämisestä ja työelämään pääsemisestä ovat lupaavia. Erityisen tehokkaita keinoja ovat kaikki toimet, joissa mahdollistetaan työssä ja työpaikalla tapahtuva kielen opiskelu ja kielikoulutuksen liittäminen kiinteäksi osaksi maahanmuuttajien ammatillista koulutusta, Lahtinen sanoo.