maanantai 11. heinäkuuta 2011

YLE: Kunnat suhtautuvat penseästi pakolaisiin

YLE Satakunta: Kunnat suhtautuvat penseästi pakolaisiin 11.7.2011

Satakuntalaiset kunnat suhtautuvat varsin penseästi pakolaisten vastaanottoon. Satakuntaliiitto on lähestynyt kuntia yhdessä Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin kanssa. Vetoomuksessa toivotaan kunnilta suvaitsevaisuutta ja myönteistä suhtautumista kuntapaikkojen myöntämiseksi pakolaisille.

Tähän asti palaute on ollut pääosin kielteistä.

- Muutamasta kunnasta on saatu vastaukset. Useimmiten vastaukset ovat olleet kielteisiä. On vedottu esimerkiksi kunnan asuntotilanteeseen, jonka perusteella ei ole voitu tehdä myöntävää päätöstä, sanoo hankekoordinaattori Hanna Holm SPR:n Satakunnan piiristä.

Tähän asti ainoastaan Ulvilan kunta on tehnyt vetoomukseen perustuen myönteisen vastaanottopäätöksen

Suomen valtio on luvannut vastaanottaa 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Kuntapaikkaa odottaa tällä hetkellä noin 250 pakolaista ja vastaanottokeskuksissa on oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita saman verran.


Vetoomuksen viestiä

" Odotusajat kuntiin sijoittamiseksi ovat pitkiä niin kiintiöpakolaisille kuin oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Yksilön näkökulmasta tämä antaa viestin, että näitä ihmisiä ei kukaan halua auttaa. Nämä yksilöt tulevat vaikeista olosuhteista ja useimmilla on korkea motivaatio löytää itselleen ja perheelleen asuinpaikka ja työpaikka voidakseen huolehtia perheensä toimeentulosta ja elää normaalia elämää. "