torstai 3. marraskuuta 2011

Etelä-Saimaa: Välittämisen vaikeus

Etelä-Saimaa, Ylänurkka: Pekka Lakka: Välittämisen vaikeus 3.11.2011

Keskiviikkoinen uutinen Mikkelistä veti vakavaksi. Autoilija ajoi iäkkään naisen päälle suojatiellä ja pakeni onnettomuuspaikalta. Nainen loukkaantui vaikeasti. Onneksi poliisi tavoitti yliajajan.

Joku ehkä kuulee rikoksen tutkinnan aikana, mitä autoilijan päässä liikkui. Miten vastuutonta onkaan ensin loukata ja sitten paeta. Tuomioistuimet löytävät piittaamattomalle kuskille oikean rangaistuksen. Se ei poista kysymyksiä.

Mihin olet menossa homo sapiens? Miksi välittäminen on niin hiton vaikeaa?

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen on raapinut kerran jos toisenkin päätään nettikeskustelujen takia. Uimosen mielestä nettikeskustelut ovat lisänneet suvaitsemattomuutta.

Uimosen huoli on ihan aiheellinen. Suvaitsemattomuutta on aina ollut, mutta nyt sen viljeleminen on tehty kovin helpoksi.

Keskustelusaitit ovat kohderyhmille rakennettuja. Kun haluat haukkua maahanmuuttajia, osoitteita löytyy. Samanhenkisten kanssa on mukava haukkua muita.

Kun haluat kritisoida homoja, löydät helposti sähköisen kaveriporukan.

Nettikeskusteluissa myös perinteinen media hoipertelee. Sananvapauden ja kansalaisvaikuttamisen nimissä pidetään palstoja, joiden valvonta perustuu agenttitoimintaan. Keskustelussa voi kevyesti herjata tai loukata kunniaa, jos keskusteluja ei tarkasteta ennen niiden julkaisemista. Palstoilla, joilla ennakkomoderointia ei ole, loukkaus elää paljastumiseensa asti.

Tuore Julkisen sanan neuvoston ohjeistus hyväksyy hetken hairahduksen: Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt. Jos loukkaaminen ei tule sivuston ylläpitäjän tietoon, se on ikään kuin hyväksyttyä. Verkkoon jää jälki loukkaamisesta.

Logiikka verkossa etsii tajunnan rajoja.

Suvaitsevaisuudella ja välittämisellä on yhteys. Jos suvaitset, välität. Jos olet suvaitsematon, saat hyvän syyn olla välittämättä.

Globalisoitumista ei pääse pakoon missään kyläpahasessa. Kun Kreikka järjestää kansanäänestyksen, suomalaista hyvinvointia koetellaan. Suomalainen kansanedustaja höpisee samaan aikaan ihan levottomia: homot ja maahanmuuttajat Ahvenanmaalle!

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei niele puoluetovereilleen sovitettavaa rasistileimaa. Soini torjuu yleistämistä, ja puolueen kansanedustajat suoltavat sammakoita.

Kreikan menoa television äärellä ihmettelevä veijo veronmaksaja pohtii Kreikan ongelmia ja ihmettelee eduskunnan verbaaliteatteria. Kuin huomaamatta Veltto Virtanen on joutunut luovuttamaan eduskunnan pellen roolin muille. Pian itketään Tony Halmeen perään niin perinteisillä kuin uuden median palstoillakin.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.

Pekka Lakka