lauantai 15. joulukuuta 2012

Ilta-Sanomat: Vanki Hämeen Sanomissa: "Vankila on kuin Hilton-hotelli"

Ilta-Sanomat: Vanki Hämeen Sanomissa: "Vankila on kuin Hilton-hotelli" 15.12.2012

Suomessa on nyt 20 kertaa enemmän ulkomaalaisia vankeja kuin 20 vuotta sitten, kertoo Hämeen Sanomat.

Suomessa on noin 3800 vankia, joista noin 500 on ulkomaalaisia. Eniten ulkomaalaisia vankeja on Virosta, Venäjältä, Romaniasta, Liettuasta ja Ruotsista.

Hollantilainen Nina Farah, 29, ja kreikkalainen Emmanouela Messinezi, 22, ovat tyytyväisiä oloihinsa Hämeenlinnan vankilassa.

- Luulin, että olot olisivat kuin amerikkalaisissa vankiloissa ja täällä olisi väkivaltaa. Tämähän on kuin Hilton-hotelli verrattuna esimerkiksi afrikkalaisiin vankiloihin, somalialaistaustainen Farah sanoo Hämeen Sanomissa.

Farah perustelee näkemystään sillä, että Suomessa rikollisellakin on ihmisarvo: kidutusta ei suvaita, ja vartijat ovat ystävällisiä. Farah saa uskontonsa mukaista ruokaa. Hän kuuluu vankilan siivousryhmään ja käy zumba-tunneilla.

Vankilanjohtaja Samuli Laulumaa kertoo Hämeen Sanomissa, että kansainvälisyyden kasvu vankiloissa heijastelee sitä, mitä yhteiskunta tulee olemaan muutaman vuoden kuluttua. Laulumaa kiinnittäisi enemmän huomiota siihen, mitä ulkomaalaisille vangeille tapahtuu, kun he vapautuvat.

- Ulkomaalaisten pitkät tuomiot ja omaisuusrikosten suhteellisen suuri määrä kertoo myös rikoksenuusimisriskistä, Laulumaa kertoo Hämeen Sanomissa.

Paljuselleistä huomautettu

Vaikka ulkomaalaiset vangit ovatkin tyytyväisiä vankilan oloihin, Euroopan kidutuksen vastainen komitea on huomauttanut Suomea vankiloiden epäinhimillisistä oloista useasti.

Suomen vankiloiden häpeätahrana on pidetty paljusellejä, joissa vangit joutuvat tekemään tarpeensa ämpäreihin. Paljusellejä on Hämeenlinnassa 123, Helsingissä 73 ja Mikkelissä 26.

Paljusellejä ei ole muissa Pohjoismaissa. Niitä on muun muassa Itä- ja Etelä-Euroopan vankiloissa.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Tiina Astola vakuutti STT:lle marraskuussa, että paljuselleistä päästään eroon viimeistään vuonna 2017.