maanantai 17. joulukuuta 2012

Yle: Yhä harvempi romanikerjäläinen sinnittelee talven Suomessa

Yle Helsinki: Yhä harvempi romanikerjäläinen sinnittelee talven Suomessa 17.12.2012
Ilta-Sanomat: Mihin hävisivät kerjäläiset? Yle: "Sana on luultavasti kiertänyt romanien keskuudessa"
Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten joukkopaon laajuus paljastui: Jopa 96% katosi – näin loput asuvat
Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten joukkopaon yksi syy löytyy elokuulta 2011

Yhä harvempi Itä-Euroopan romani on jäänyt sinnittelemään talvipakkasille Helsinkiin. Helsinki joutui esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten järjestämään Suomeen jääneille romaneille hätämajoituksen talven ajaksi. Viime talvena hätämajoitusta ei enää järjestetty.

Arvion mukaan Helsingissä on tällä hetkellä vain muutamia kymmeniä romaneita. Kaupunkiin jääneet romanit majoittuvat tällä hetkellä yksityismajoituksessa.

Kaupungille kerjäläisten vähäinen määrä on tullut yllätyksenä, kertoo Helsingin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja, Jarmo Räihä.

- Meillä oli käsitys, että joulun alla tulee kerjäläisiä katukuvaan, jotka poistuvat sitten viettämään joulua kotimaan. Sellainen ilmiö on ollut aikaisempina vuosina.

Räihän mukaan romanien keskuudessa on luultavasti kiertänyt sana, että Suomen talviolosuhteet ovat haasteellisia.

- Onhan se aika epätarkoituksenmukaista tulla vailla asuntoa ja toimeentuloa värjöttelemään Helsingin kaduille.

Tulot kovan työn takana

Ansaintamahdollisuuksien heikentyminen selittää myös osaltaan romanien paluuta kotimaahan. Moni Suomeen jääneistä romaneista hankkii tällä hetkellä tuloja myymällä katukulttuurilehti Isoa Numeroa.

- Kyllä Isosta Numerosta on tullut yksi tapa ansaita myös. Onhan se parempi tapa ansaita kuin kerjätä jääkylmässä maassa, Räihä tuumii.

Romanit palaavat katukuvaan luultavammin taas keväällä.

- Ilmiö on tullut jäädäkseen. Esimerkiksi bulgarialaiset romanit tulevat kesäksi tänne. Alkusyksyllä he sitten palaavat taas takaisin kotimaahansa, Räihä toteaa.

_________________________________________

Ilta-Sanomat: Mihin hävisivät kerjäläiset? Yle: "Sana on luultavasti kiertänyt romanien keskuudessa"

Aiemmin kerjäläiset ovat tulleet isolla joukolla joulun alla Suomeen. Nyt ei näytä siltä, Yle Uutiset kertoo.
Yle Uutisten mukaan Helsingissä oleskelevat romanit on nyt laskettavissa muutamissa kymmenissä. Määrä on pieni ja yllättänyt kaupungin kerjäläistyöryhmän puheenjohtajan Jarmo Räihän.

- Meillä oli käsitys, että joulun alla tulee kerjäläisiä katukuvaan, jotka poistuvat sitten viettämään joulua kotimaan. Sellainen ilmiö on ollut aikaisempina vuosina, hän kertoo Ylelle.

Räihä sanoo, että romanien keskuudessa on "luultavasti kiertänyt sana, että Suomen talviolosuhteet ovat haasteellisia".

- Onhan se aika epätarkoituksenmukaista tulla vailla asuntoa ja toimeentuloa värjöttelemään Helsingin kaduille, hän sanoo Ylelle.

__________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten joukkopaon laajuus paljastui: Jopa 96% katosi – näin loput asuvat

Romanit majoittuvat yksityisasuntoihin.

Romanit ovat kadonneet kesän jälkeen Suomesta. Kesällä Suomessa oli jopa 500 romania keräämässä pulloja ja kerjäämässä. Talven tullen romanit ovat palanneet kotimaahansa, pääasiassa Bulgariaan. Suomessa majailee edelleen noin parikymmentä romania.

Joukkopakoa voi pitää sikäli yllättävänä, että aiempina vuosina romanit ovat Ylen mukaan ilmestyneet katukuvaan joulun alla.

Helsingin kaupunki ei ole järjestänyt romaneille tänä vuonna majoitusta. Sama tilanne oli myös viime talvena.

- Heidän katsotaan olevan turisteja, jolloin he saavat majailla maassa kolme kuukautta, Helsingin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jorma Räihä kertoo.

Suomessa olevat romanit majoittuvat yksityishenkilöiden koteihin.

- Esimerkiksi kotimaiset romanit ovat majoittaneet maahan saapuneita romaneita koteihinsa hyväntekeväisyyttään. Kaupungille ei aiheudu tästä kustannuksia, Räihä kertoo.

Räihän mukaan osa Suomeen saapuneista romaneista asuu myös vuokra-asunnoissa Helsingin lähikunnissa.

- He ovat järjestäneet asunnot itse, Räihä sanoo.

Helsingin diakonissalaitos pitää pystyssä päiväkeskusta, jossa Romanian ja Bulgarian romanit viettävät aikaansa päivisin. Päiväkeskuksessa he voivat muun muassa laittaa ruokaa ja käyttää tietokoneita.

Räihän mukaan Suomessa oleskelevilla Romanian ja Bulgarian romaneilla ei ole pieniä lapsia mukanaan.

___________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten joukkopaon yksi syy löytyy elokuulta 2011

Helsingin kaupungin ratkaisu elokuussa 2011 näkyy nyt kaupungin kerjäläistilanteessa.
Poliisi tyhjensi Helsingin Kalasataman romanileirin elokuussa 2011, kun alueella sijainneen sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus umpeutui.

- Se on rauhoittanut tilannetta. Nyt on poikkeuksellisen hiljainen talvi. Kalasatamassa väki oli aika pitkälle syksyyn, pakkasiin saakka, Helsingin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jorma Räihä kertoo.

Helsingin kaupunki joutui järjestämään muutama vuosi sitten hätämajoitusta, kun kylmyys yllätti maahan saapuneet romanit. Tuolloin kaupunki ja Diakonissalaitos järjestivät hätämajoitusta muutamille perheille Munkkisaaressa sijaitsevassa entisessä huumevieroitusyksikössä sekä Hietaniemenkadulla asunnottomien palvelukeskuksessa.

Räihä kertoo kaupungin saaneen paljon palautetta hätämajoituksen järjestämisestä. Hätämajoitusta ei järjestetty enää viime talvena.

Tällä hetkellä Suomessa majailee noin parikymmentä Bulgarian ja Romanian romania, jotka majoittuvat pääasiassa yksityisasunnoissa.

Kevään tullen kiertolaiset jälleen palaavat, Räihä uskoo.

- Ongelmat pitäisi ratkaista lähtömaassa. Etenkin Helsingin kaupunki joutuu kantamaan yksin aika paljon vastuuta tästä Suomessa. Valtiovalta voisi tulla vähän enemmän vastaan, Räihä toivoo.