lauantai 1. joulukuuta 2012

Yle: Teollisuusvakoilu ja ulkomaiset terroristiyhteydet työllistävät suojelupoliisia

Yle: Teollisuusvakoilu ja ulkomaiset terroristiyhteydet työllistävät suojelupoliisia 1.12.2012
Yle: Myös Suomesta lähdetty Syyriaan 28.11.2012

Suojelupoliisin mukaan laiton kiinnostus suomalaista osaamista kohtaan on jopa kasvamaan päin. Myös kriisialueille matkaavien kansalaisten liikkeet kiinnostavat Supoa.

Rakennemuutoksen myllerryksessä painiskeleva suomalaisen teknologian tutkimus ja alan teollisuus kiinnostavat ulkomaisia teollisuusvakoilijoita. Viime vuosien aikana kansainvälinen kiinnostus suomalaiseen osaamiseen näyttää olevan jopa kasvussa, sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Teollisuusvakoilu keskittyy erityisesti alueille, joissa on teollisuuden ja kaupan kannalta kiinnostavia osaamiskeskittymiä. Suojelupoliisi ei suostu nimeämään, yksityiskohtaisesti sitä, missä teollisuusvakoilijat Suomessa kiihkeimmin liikkuvat, mutta pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Turun, Tampereen sekä Oulun seuduilla ainakin yksittäisiä kohteita on runsaasti.

Portaankorvan mukaan teollisuusvakoilu ja verkkotiedustelu kohdistuvat erityisesti sinne, missä on erityisosaamista.

Suojelupoliisin mukaan suomalaisten kyky vastustaa verkkojen ja henkilöiden avulla tehtävää urkintaa on parantunut viime vuosina, mutta silti kehitys näyttää menevän pahempaan suuntaan.
- Meidän teknologiselle osaamiselle on kysyntää ja käyttöä ympäri maailman, huomauttaa Portaankorva ja hänen mukaansa vakoilun määrä ei ole ollut vähenemään päin.

- Vähintäänkin se on pysynyt samalla tasolla ja mieluummin ehkä vilkastumaan päin.

Kriisialueille matkaavat kiinnostavat Supoa

Suomen suojelupoliisi on puhuttanut Suomessa useita henkilöitä, joilla on epäilty olevan yhteyksiä kansainvälisiin aseellisiin järjestöihin.

Supo on pyrkinyt selvittämään sitä, missä tarkoituksessa Suomesta on matkustettu esimerkiksi kansainvälisille kriisialueille.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva korostaa kuitenkin, ettei kyse ole suoranaisista terroristiepäilyistä.

- On ehkä liian voimakasta sanoa, että meillä suoranaisesti terroristeja Suomessa olisi. Meillä on yksittäisiä henkilöitä, joiden tiedetään kyllä kannattavan tällaisia terroristisia tai väkivaltaisia järjestöjä ulkomailla ja meillä on myös henkilöitä, joilla on yhteyksiä tällaisiin järjestöihin.

Sen lisäksi Suomesta tiedetään matkustavan kansainvälisille kriisialueille ihmisiä, joiden tekemisiä siellä ei ole täysin pystytty selvittämään.

- Näihin konflikteihin osallistutaan usein joko aseelliseen taisteluun tai humanitaariseen toimintaan siellä konfliktialueella.

Mistä on kyse?
- Suojelupoliisin toiminta keskittyy terrorismintorjuntaan, laittoman tiedustelun torjuntaan ja turvallisuustyöhön
- Vakoilijoita kiinnostavat Suomessa esimerkiksi kehittyvät tieteenalat, ja teknologiat ja niiden soveltaminen käytäntöön
- Kansainvälisten teorrorismiyhteyksien lisäksi Supo seuraa myös suomalaisten ääriliikkeiden ja väkivaltaisten ryhmien toimintaa