tiistai 11. joulukuuta 2012

Yle: Pohjoinen houkuttelee rikollisryhmiä

Yle: Pohjoinen houkuttelee rikollisryhmiä 11.12.2012

Kymmeniä rikoksia tehneet ryhmät lähtevät maasta nopeasti. Ulkomaalaisten tekemien omaisuusrikosten määrä on noussut esimerkiksi Oulun seudulla.

Hit and run -tyylinen omaisuusrikollisuus on levinnyt Suomessa. Ulkomaalaisten tekemät omaisuusrikokset eivät ole ainoastaan Etelä-Suomen ongelma, vaan järjestäytynyt rikollisuus on levittäytynyt Pohjois-Suomeen. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus kaikista törkeistä varkauksista on noussut viidessä vuodessa 15 prosentista lähes 40 prosenttiin.

- He tekevät rikoksia sarjamuotoisesti, puhutaan 30 - 40 rikoksesta. He tulevat tänne, tekevät sarjan rikoksia ja poistuvat maasta, kuvailee rikosylikomisario Arto Tuomela keskusrikospoliisista.

Esimerkiksi vuonna 2010 Oulu ei ollut niiden kymmenen kaupungin joukossa, joissa tehdään eniten asuntomurtoja. Tänä vuonna se on yhdeksäntenä.

- Maaraja pohjoisessa houkuttelee ulkomailta saapuvia varkaita, sanoo rikosylikomisario Arto Tuomela keskusrikospoliisista.

- Näitä on sattunut tämän vuoden aikana koko Pohjois-Suomen alueella aika paljonkin. Entisistä itäblokin maista on tullut aika paljon porukoita, jotka käyvät täällä putsailemassa taloja, kuvailee vanhempi rikoskonstaapeli Antti Hukari Koillismaan poliisista.

Koska varkaat toimivat nopealla tahdilla, he ovat saattaneet lähteä maasta ennen kuin uhrit ovat huomanneet rikoksen tapahtuneen.

- Aika paljon nämä porukat ylittävät rajoja. Vaikeus on siinä, että saadaanko selvitettyä mistä he ovat tulleet, minne menneet, ehditäänkö heitä saamaan kiinni, toteaa vanhempi rikoskonstaapeli Antti Hukari.