tiistai 11. joulukuuta 2012

MTV3: Kuka polkee palkkoja rakennustyömailla – suomalainen vai virolainen?

MTV3: Kuka polkee palkkoja rakennustyömailla – suomalainen vai virolainen? 11.12.2012

Suomenlahden yli virtaa halpatyövoimaa suomalaisille rakennustyömaille, sen tietävät kaikki. Virolainen kirvesmies polkee palkkoja pyytäen vähemmän palkkaa ja kotimainen ammattimies jää ilman töitä, senkin kaikki uskovat tietävänsä.

Virolaisen rakennusfirman työtekijäksi esittäytyvän Rynnan näkemys on toinen.

– Suomessa sanotaan, että ulkomaalainen firma tekee halvemmalla mutta ulkomaiselle firmalle ei tarjota samaa palkkaa. Jos me pyydämme 25 euroa tunnilta, tilaaja katsoo meitä kuin rikollista, Rynna kertoi Enbuske & Linnanahde Crew'ssa Radio Novalla.

Samaa mieltä on Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen.

– Kyllä se on tilaaja, joka teettää töitä alipalkattuna. Virolainen yrittää vain elättää perheensä ja joku käyttää sitä hyväkseen. Kyllä se pointti on niin päin, Korhonen sanoo.

Viisi euroa vähemmän tunnissa

Tilastokeskuksen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla palkkatason kehitys on ollut viime vuosina muuta maata hitaampaa niissä työtehtävissä, joissa ulkomaalaisen työvoiman osuus on merkittävä.

Rakennusliitolla ei ole tilastotietoa siitä, kuinka paljon suomalaisten ja ulkomaalaisten rakennusmiesten palkat poikkeavat toisistaan, mutta Korhosen mukaan kyse on tuntipalkassa vähintään noin viidestä eurosta.

– Virolaiset kirvesmiehet ovat korkeintaan palkkaluokassa yksi, kun suomalaiset ovat vähintään luokassa neljä, usein myös korkeimmassa eli kuudennessa luokassa. Siis jos maksetaan oikeat, listan mukaiset palkat, Korhonen lisää.

Ensimmäisessä palkkaluokassa tuntipalkka on Korhosen mukaan noin 15 euroa. Hän uskoo, että palkkapyynnöstä puhunut Rynna viittasi palkan kokonaiskustannukseen ja urakkatyöhön, jolloin summa oli korkeampi. Hän muistuttaa, että kaikkein pienin palkka on ulkomaalaisilla vuokratyömiehillä.

Veronumero auttaa

Korhosen mukaan moni suomalainen rakennuttaja on tehnyt hiljaisen periaatepäätöksen, että kolmannes töistä teetetään ulkomaalaisilla.

– Ei se ole oikein, että kokeneelle ammattilaiselle maksetaan ensimmäisen luokan palkkaa, joka kuuluu vastavalmistuneelle. Kaikki sen tietävät. Tämä on kaksinaamaista joka tapauksessa.

Edistysaskeliakin on otettu. Korhosen mukaan veronumeron käyttöönotto on hillinnyt rakennusalan harmaita markkinoita. Moni on myös huomannut, että päivänvalossa tehdystä työstä jää enemmän käteen verojen ja maksujen jälkeenkin.