maanantai 10. joulukuuta 2012

Iltalehti: RAY: Monika-Naisissa ei väärinkäytöksiä

Iltalehti/STT: RAY: Monika-Naisissa ei väärinkäytöksiä 10.12.2012
MTV3: STM sinetöi: Monika-Naiset liiton nuorisohankkeen rahoitus loppuu

Monika-Naiset-liiton toiminnasta ei löydetty väärinkäytöksiä.

Maahanmuuttajanaisia tukevan järjestön toimia selvittivät Raha-automaattiyhdistys (RAY) sekä sisäministeriö.

Kesällä julkisuudessa esitettiin epäilyksiä, että liitto olisi käyttänyt projektirahaa oman turvakotinsa perustoiminnan rahoittamiseen. Projektiraha oli kuitenkin tarkoitettu muuhun toimintaan. Epäilyksiä esitti liiton entinen työntekijä.

Tämän vuoksi RAY selvitti liiton toimia. Seurantapäällikkö Janne Jalava kertoo, ettei väärinkäytöksiä havaittu.

Myös sisäministeriöstä kerrotaan, ettei mitään tavanomaisesta poikkeavaa löytynyt. Ministeriön tarkastus olisi tehty ilman julkisuudessa esitettyjä epäilyjäkin.

______________________________

MTV3: STM sinetöi: Monika-Naiset liiton nuorisohankkeen rahoitus loppuu

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan avustukset maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-Naiset liiton Malla-hankkeelle lopetetaan. RAY esitti ministeriölle takaisinperintää lokakuussa.

Monika-Naiset liitolla jäi nostamatta Malla-hankkeen avustusta yhteensä 14 612 euroa. Kaikkiaan RAY on myöntänyt hankkeelle vuosina 2009–2012 lähes 300 000 euroa. Hankkeen tavoitteena on ollut ehkäistä maahanmuuttajalapsiin ja -nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa.

RAY kertoi lokakuussa, että Malla-hankkeen ja -toiminnan hallinnointi on ollut puutteellista ja sille osoitetut kulut eivät kaikilta osin täytä lakia raha-automaattiavustuksista. Varsinaisia väärinkäytöksiä ei havaittu.

Seurantapäällikkö Janne Jalavan mukaan Malla-toiminta ei ole selkeästi erillinen toimintakokonaisuus Monika-Naiset liiton toiminnassa eikä sen toiminta voi jatkossa olla itsenäistä.

Jatkossa hankkeen rahoittaminen tapahtuu osana muuta toimintaa, mikä tarkoittaa käytännössä RAY-rahoitteista Voimavarakeskusta.

Liiton vt. toiminnanjohtaja Jenni Tuominen pitää ratkaisua järkevänä.

– Voimavarakeskus on matalan kynnyksen neuvontapiste. Ei vain erillinen hanke, Tuominen sanoo.

Myös sisäministeriö on selvittänyt Monika-Naiset liiton hankkeita. Tarkastusten mukaan huomautettavaa ei löytynyt.

Liiton entiset työntekijät kertoivat MTV3 Uutisille kesällä Monika-Naiset liiton avustusten käytöstä. Raha-automaattiyhdistys ryhtyi toimiin sen jälkeen, kun entinen työntekijä teki havainnoistaan ilmoituksen rahoittajalle.

Monika-Naiset liitto järjestää keskustelutilaisuuden hankkeisiin liittyvistä selvityksistä huomenna. Keskustelua johtaa hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar.