keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Turun Sanomat: Oikeus: Rasismituomioita saanut Mäenpää ei ole sopiva lautamieheksi

Turun Sanomat: Oikeus: Rasismituomioita saanut Mäenpää ei ole sopiva lautamieheksi 5.12.2012
Yle Turku: Olavi Mäenpää ei sovi käräjäoikeuden lautamieheksi

Turun hallinto-oikeus on hylännyt tänään antamallaan päätöksellään kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpään (sv) valinnan käräjäoikeuden lautamieheksi.

Hallinto-oikeuden mukaan Mäenpäätä ei voida pitää sopivana toimimaan lautamiehenä. Hallinto-oikeus velvoitti samalla Turun kaupungin korvaamaan valituksen tekijän Hans Huttusen oikeudenkäyntikulut asiassa.

Oikeuden päätöksen mukaan Mäenpään näkyvä poliittinen toiminta sekä hänen saamansa rikostuomiot estävät puolueettoman toimimisen lautamiehenä. Mäenpää on tuomittu kolmesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja kunnianloukkauksesta.

Syyskuussa Turun kaupunginvaltuusto antoi hallinto-oikeudelle lausunnon, jonka mukaan Mäenpäätä ei pidetä sopivana lautamieheksi. Valtuuston enemmistöä huolestutti se, ettei Mäenpää pystyisi toimimaan oikeudenmukaisesti, jos tuomittavana olisi maahanmuuttaja.

Kyseinen soppa alkoi muhia huhtikuussa, kun Turun kaupunginvaltuusto valitsi yksimielisesti Mäenpään lautamieheksi. Tämän jälkeen Mäenpään entinen puoluetoveri Hans Huttunen valitti valinnasta Turun hallinto-oikeudelle, koska piti valittua epäsopivana maallikkotuomariksi tämän saamien tuomioiden takia. Mäenpää on saanut tuomioita esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

______________________________

Yle Turku: Olavi Mäenpää ei sovi käräjäoikeuden lautamieheksi

Turun kaupunginvaltuuston jäsen Olavi Mäenpää ei voi toimia Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamiehenä. Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston huhtikuussa tekemän päätöksen. Hallinto-oikeuden mukaan Mäenpäätä ei voida pitää sopivana toimimaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamiehenä.

Hallinto-oikeuden mukaan Mäenpää on toistuvasti syyllistynyt rangaistaviin tekoihin ja hänet on tuomittu niistä vähäistä suurempiin sakkorangaistuksiin.

Kaupunginvaltuusto valitsi Mäenpään lautamieheksi vuoden 2012 lopussa päättyväksi toimikaudeksi. Päätöksestä hallinto-oikeuteen valitti eräs Turun kaupungin asukas.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olavi Mäenpää kertoo Yle Turun uutisille tutustuvansa ensin päätöksen, ennen kuin päättää valittaako hän siitä.


Mistä on kyse?
- Turun Hallinto-oikeuden mukaan Olavi Mäenpäätä ei voida pitää sopivana toimimaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamiehenä.
- Hallinto-oikeuden mukaan Mäenpää on toistuvasti syyllistynyt rangaistaviin tekoihin ja hänet on tuomittu niistä vähäistä suurempiin sakkorangaistuksiin