sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Yle: "Eikö meidän vastuu tosiaankaan ole tätä suurempi?"

Yle Ylä-Savo: "Eikö meidän vastuu tosiaankaan ole tätä suurempi?" 9.12.2012

Kaksi kuopiolaista lukiolaista kävi tutustumassa valtaviin pakolaisleireihin. Kokemus oli avartava.

Kuopiolaiset Anttu Kudjoi ja Topias Toppinen ovat palanneet köyhyyden keskeltä monta kokemusta rikkaampana. Taustalla on Suomen Pakolaisavun kustantama tutustumismatka pakolaisleireihin.

Pojat pääsivät tutustumismatkalle osallistuttuaan Nuoret Maailmalle -hankkeen järjestämään videokilpailuun. Tehtävänantona oli tutustua leireihin tekemällä paikan päällä haastatteluja.

Antun matkakohteena olivat Pohjois-Thaimaan pakolaisleirit, joissa on Myanmarin sotilasdiktatuureja paenneiden vähemmistöjen edustajia. Topiaksen tie vei Ugandaan, jossa pakolaisina on muun muassa Kongosta paenneita ihmisiä.

- Siellä oli 23 000 ihmistä asumassa savimajoissa ja teltoissa. Huusseja oli jonkin verran, mutta suihkuja ei ollenkaan, ei meilläkään. Vessana meillä oli reikä lattiassa ja suihkuna metallihuone, jossa pystyi pesemään itsensä saavista otettavan veden kanssa, Topias kuvaa leirin oloja.

Myöskään Thaimaassa elämän perusedellytykset eivät olleet erityisen hyvin turvattu. Anttu Kudjoihin teki kuitenkin vaikutuksen se, miten positiivisia ihmiset olivat ruoan- ja lääkkeidenpuutteen keskellä.

"Ei hirveästi oikeuksia"

Vaikka Minna Canthin lukiota käyvät Kudjoi ja Toppinen olivat koettaneet valmistautua henkisesti etukäteen leirin todellisuuteen, vierailu toi myös monta yllätystä. Nyt taakse jäänyt matka on saanut nuorukaiset pohtimaan yhä enemmän pakolaisuuden kysymystä.

- Sen opin, että kun joku joutuu lähtemään omasta valtiostaan ja heitetään pakolaisleirille toiseen valtioon, hänellä ei ole hirveästi oikeuksia verrattuna Suomen kansalaisiin, Anttu Kudjoi sanoo.

Kotimaassa pakolaisten auttamisesta käytävä keskustelu on saanut yhä kriittisempiä sävyjä viime vuosina. Pakolaisleirin arkeen tutustunut Topias Toppinen ei osaa nähdä pakolaisapua asiana, joka olisi joltakin muulta pois.

- Maailmassa on 42,5 miljoonaa pakolaista, ja heistä 80 prosenttia asuu kehitysmaissa. Olen vähän fundeerannut sitä, että eikö meidän vastuu tosiaankaan ole tätä suurempi? puntaroi Toppinen.

Lähiaikoina Toppinen ja Kudjoi kiertävät muissakin kouluissa kertomassa kokemuksistaan pakolaisleireillä.


Mistä on kyse?
-  Kaksi kuopiolaista lukiolaista kävi tutustumassa valtaviin pakolaisleireihin
-  Anttu Kudjoin matkakohteena oli Pohjois-Thaimaa ja Topias Toppisen Uganda
-  Lähiaikoina Toppinen ja Kudjoi kiertävät muissakin kouluissa kertomassa kokemuksistaan pakolaisleireillä