torstai 13. joulukuuta 2012

Sisäministeriö: Ensi vuoden pakolaiskiintiössä otetaan vastaan uutena ryhmä sudanilaisia pakolaisia

Sisäasiainministeriö: Ensi vuoden pakolaiskiintiössä otetaan vastaan uutena ryhmä sudanilaisia pakolaisia 13.12.2012

Sisäministeriö on tehnyt päätöksen vuoden 2013 pakolaiskiintiön kohdentamisesta. Kotoutus- ja maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä puolsi sisäministeriön esitystä tänään. Pakolaiskiintiö on 750 henkilöä. Suomi jatkaa pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina. Uutena ryhmänä otetaan vastaan sudanilaisia pakolaisia Egyptistä.

Pakolaiskiintiössä otetaan vastaan ensi vuonna 200 afganistanilaista pakolaista Iranista, 150 kongolaista pakolaista eteläisestä Afrikasta, 150 irakilaista, iranilaista, afganistanilaista ja somalialaista pakolaista Turkista ja 150 sudanilaista pakolaista Egyptistä. Lisäksi Suomi varautuu 100 hätätapauksen vastaanottoon. Hätätapaukset ovat kiireellistä sijoitusta vaativia pakolaisia.

Kohdentamispäätös perustuu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n esitykseen. Sudanilaisia pakolaisia Suomi on aiemmin vastaanottanut 2000-luvun alussa. Heikentynyt tilanne Sudanissa yhdistettynä Egyptin kansannousun aiheuttamiin seurauksiin ovat nostaneet Egyptissä olevien sudanilaisten pakolaisten suojelun tarpeen jälleen merkittäväksi. Tästä syystä Suomi aloittaa uudelleen tämän ryhmän vastaanottamisen.

Pakolaisten kuntiin sijoittumista ja kotoutumista tukee jo olemassa olevan oman yhteisön kokemukset ja tuki. Lisäksi kunnissa on jo useamman vuoden kokemus juuri näiden ryhmien vastaanotosta.