maanantai 17. joulukuuta 2012

Uusi Suomi: Ruotsalaisraportti: Äärioikeisto pääsi eduskuntaan Suomessa

Uusi Suomi: Ruotsalaisraportti: Äärioikeisto pääsi eduskuntaan Suomessa 17.12.2012
Institute for Strategic Dialogue and Ministry of Justice, Sweden, December 2012: Preventing and Countering Far-Right Extremism: European Cooperation, Country Reports (pdf)
Helena Eronen: Min tissiliivet på natzinøff? (blogi)

Äärioikeisto on Suomessa löytänyt kodin poliittisesta järjestelmästä, eikä sillä sen vuoksi ole ollut yhtä paljon syytä avoimeen kapinaan ja väkivaltaan kuin muualla Euroopassa. Näin Suomea kuvaillaan tuoreessa ruotsalaisraportissa, jossa on vertailtu äärioikeistolaisena pidettyä liikehdintää eri Euroopan maissa.

Raportin mukaan Suomen polittiinen järjestelmä myös suhtautuu suvaitsevaisesti äärioikeistolaiseen liikehdintään.

Suomen osuuden raportista kirjoittaneen politiikantutkija, tohtori Ann-Cathrine Jungarin mukaan Suomessa poliittinen järjestelmä ja äärioikeisto ovat kietoutuneet toisiinsa, sillä puolueissa on merkittävissä asemissa henkilöitä, jotka ovat mukana myös oikeistoliikkeissä.

Erityisesti raportissa kiinnitetään huomiota perussuomalaisten ja Suomen Sisun välisiin yhteyksiin. Nimeltä mainitaan perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho, Olli Immonen ja James Hirvisaari sekä Teemu Lahtinen.

- Perussuomalaiset eivät toistaiseksi edellytä jäseniä eroamaan Suomen Sisusta edellytyksenä merkittävälle asemalle puolueessa, mutta osa jäsenistä on tehnyt niin välttääkseen ääriliikesyytteet. Osa korkean profiilin edustajista kuitenkin kuuluu Suomen Sisuun, raportissa kerrotaan.

Raportissa mainitaan kotimaassakin keskustelua herättäneet lausunnot, kuten Jussi Halla-ahon Kreikan kriisiä koskeva Facebook-kommentti, jossa Halla-aho uskoi, että Kreikan kadulla nähdään vielä tankkeja sekä James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen blogikirjoituksesta alkanut niin kutsuttu hihamerkkikohu.

Raportin mukaan ”perussuomalaisten puoluejohto on ollut pidättyväinen käyttämään kovia otteita äärioikeistolaisempia edustajiaan kohtaan, sillä puolueen jakautuminen kahtia olisi selvä riski”.

Vaikka suomalaista äärioikeistoa pidetään raportissa ”salonkikelpoisena”, siinä mainitaan, että etenkin Pohjois-Karjalassa maahanmuuttajien määrän lisääntyminen ja suhteellisen korkea työttömyys ovat aiheuttaneet rasistista rikollisuutta.

- Koska Suomessa oikeistolaisilla ääriliikkeillä on poliittista kunnianhimoa ja ne ovat onnistuneet ajamaan asiaansa parlamentaarisen demokratian kautta, kannustimia turvautua avoimeen kapinaan tai väkivaltaan on ollut vähän.

Raportissa kerrotaan, että internet on tärkeä foorumi Suomen äärioikeistolle, ja nimeltä mainitaan Hommafoorumi, Jussi Halla-ahon Scripta-blogi sekä islaminvastainen Tundratabloids. Hommafoorumin kerrotaan johtaneet poliittisen puolueen, Muutos 2011:a perustamiseen.

Raportin nosti Puheenvuoron blogissaan esille James Hirvisaaren entinen eduskunta-avustaja Helena Eronen. Erosen mielestä raportti sisältää asiavirheitä ja väärinymmärryksiä muun muassa juuri hänen blogistaan alkaneesta hihamerkkikohusta, Hommafoorumin luonteesta ja Muutos 2011 -puolueen tavoitteista.