torstai 6. joulukuuta 2012

Kansan Uutiset: Sadankomitean rauhanpalkinto Vapaa liikkuvuus -verkostolle

Kansan Uutiset: Sadankomitean rauhanpalkinto Vapaa liikkuvuus -verkostolle 6.12.2012
Voima: Lisää vapaita liikkeitä 7.12.2012

Rauhanjärjestö Sadankomitean vuoden 2012 rauhanpalkinnon saa Vapaa liikkuvuus -verkosto.

Palkinto luovutettiin Sadankomitean, taiteilijayhdistys Kiilan ja Suomen PENin yhteisessä itsenäisyyspäivän matineassa.

Vapaa liikkuvuus -verkosto saa rauhanpalkinnon tunnustuksena verkoston tekemästä työstä oikeudenmukaisemman turvapaikkapolitiikan puolesta ja ruohonjuuritasolla tehdystä työstä maahanmuuttajien parissa.

Sadankomitean puheenjohtaja Outi Ojalan mukaan on selvää, että maailmassa ihmisten liikkuvuus ei vähene ja siksi on avauduttava maailmalle ja mietittävä, miten ihmisten liikkumiseen liittyvät kysymykset ratkaistaan.

– Vapaa liikkuvuus on tehnyt arvokasta työtä jo pidempään esimerkiksi romanien parissa, mutta noussut ajankohtaiseksi erityisesti tänä syksynä nälkälakossakin olleiden afganistanilaismiesten tukena tekemästään työstä, Ojala kertoo palkinnon taustoista

Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kiitti järjestön saamasta tunnustuksesta ja totesi, että suomalainen turvapaikka- ja oleskelulupapolitiikka ajaa valitettavan usein ihmisiä kestämättömiin olosuhteisiin.

– Kafkamaiset tilanteet ovat tuttuja myös niille suomalaisille, jotka esimerkiksi ulkomaalaisen puolison tai ystävän kautta ovat kosketuksissa maahanmuuttohallintoon.

Sadankomitean rauhanpalkinto on jaetaan vuosittain. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa presidentti Mauno Koivisto, Ritva Siikala ja Kassandra, Sovittelufoorumi ja Turun Mikaelin seurakunta.

_________________________________

Voima: Lisää vapaita liikkeitä

Sadankomitea on jakanut rauhanpalkinnon joka vuosi kohta viiden vuosikymmenen ajan. Palkinnon saajaa mietitään usein monta kertaa syksyn aikana ja harvoin valinta on ollut helppo. Joinain vuosina tekisi mieli sanoa, ettei kukaan ole tarpeeksi edistänyt rauhaa Suomessa sillä tavalla, että olisi ansainnut palkintoa siitä. Tänä vuonna se ei tuntunut ongelmalta, vaan hyviä ehdokkaita oli useita.

Tämänvuotinen rauhanpalkinto noudattelee edellisten vuosien linjaa. Sadankomitea antaa rauhanpalkinnon toimijalle, jonka katsomme edistäneen rauhaa. Usein – kuten tänäkin vuonna ¬ olemme katsoneet, että radikaalit avaukset ja arkinen työ inhimillisyyden puolesta ovat tapoja rakentaa rauhaa.

Edellinen rauhanpalkinto annettiin Ritva Siikalalle ja Kassandralle heidän tekemästään arvokkaasta monikulttuurisesta taidetyöstä. Sitä ennen annoimme palkinnon sovittelufoorumille. Aiemmin palkinto on annettu muun muassa Jakob Södermanille arvokkaasta työstä aselainsäädännön parissa ja elämäntyöstä, ja Siemenpuu-säätiölle metsätyöstä kehitysmaissa.

Tämän vuoden palkinnon päätimme antaa palkinnon sellaiselle taholle, joka on omalla toiminnallaan ansiokkaasti ollut heikompien puolella. Tänä vuonna palkitsimme verkoston, joka on työskennellyt oikeudenmukaisemman turvapaikkapolitiikan puolesta ja ruohonjuuritasolla maahanmuuttajien parissa.

Sadankomitean rauhanpalkinnon 2012 sai Vapaa liikkuvuus -verkosto.

Katsoimme, että on selvää, että maailmassa ihmisten liikkuminen ei vähene, vaan meidän on avauduttava maailmalle ja mietittävä miten liikkumiseen liittyvät kysymykset ratkaistaan. Vapaa liikkuvuus on tehnyt arvokasta työtä jo pidempään esimerkiksi romanien parissa, mutta noussut ajankohtaiseksi erityisesti tänä syksynä syömälakossakin olleiden afganistanilaismiesten tukena tekemästään työstä.

Palkintoa vastaanottaessaan Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen sanoi, että heitä ilahdutti palkinto siksi, että usein intensiivisimpien työjaksojen jälkeen ystäviä ei ole enää jäljellä, koska verkoston työ ei aina ole kovin suosittua. Sadankomitea haluaa palkinnolla kertoa katsovansa Vapaa liikkuvuus -verkoston työn rauhanpalkinnon arvoiseksi inhimillisyydeksi.