perjantai 14. joulukuuta 2012

Yle: "Kännykkääni ilmestyi varkaan puhelinluettelo"

Yle Uutiset: "Kännykkääni ilmestyi varkaan puhelinluettelo" 16.12.2012

Toimittajamme ei tajunnut suojata älypuhelintaan salasanalla. Varas iski ja vei puhelimen. Nyt varkaan puhelimeen lisäämät yhteystiedot ovat ilmestyneet toimittajan uuteen puhelimeen. Miten tässä näin kävi?

Kännykkäni varastettiin. Minulta ei ole koskaan varastettu mitään. Sen sijaan olen soittanut monta kertaa puhelimeeni selvittääkseni sen olinpaikan. Niinpä luulin, että olin kaupungilla käydessäni vain unohtanut kännykkäni johonkin.

Mietin pääni puhki, mutten keksinyt, mihin puhelin olisi voinut jäädä. Täydessä raitiovaunussa olin vielä kuullut sen piippauksen, mutten väenpaljouden vuoksi yltänyt taskuuni. Kun väki väheni, ei kännykkää ollutkaan enää missään.

Yritin kotoa soittaa puhelimeeni, mutta se oli kiinni. Olin pari viikkoa aiemmin ostanut ensimmäisen älypuhelimeni ja olin tyytyväinen, että olin muistanut vaihtaa uuden SIM-korttini PIN-koodin. Nythän varas ei saisi puhelinta enää auki.

Halusin kuitenkin varmistua, että älypuhelimen kanssa tämä toimenpide riittää. Nokian sivuilla käsketään varkauden sattuessa vain kuolettamaan SIM-kortti ja tekemään rikosilmoitus. Kun soitin operaattorilleni ja kerroin tilanteen, siellä annettiin samat neuvot.

Tämä ei kuitenkaan oikeasti riitä. Kaikki tietoni oli tallennettu puhelimeeni, ei SIM-kortilleni. Puhelimen saa auki ilman SIM-korttiakin. Varkaalla oli siis suora pääsy kuviini, Facebook-sivuilleni, Twitter-tiliini ja ystävieni yhteystietoihin, mutten tajunnut sitä.

Kaiken huipuksi puhelimeni päivittää jatkuvasti tietoja Windows Live -tilille, joka jokaisen Nokian älypuhelimen käyttäjän on pakko luoda. Vastaava on kaikissa älypuhelimissa. Näin käyttäjä ei menetä tietojaan, jos puhelin menee rikki tai häviää. Hirmuisen kätevää. Paitsi jos ei ole tajunnut suojata puhelintaan salasanalla.

Parin päivän ihmettelemisen jälkeen tajusin, etten selviä ilman puhelinta ja hankin uuden. Tänä aikana Windows Live -tililläni olevaan puhelinluetteloon oli ilmestynyt outoja nimiä: ALIN, ANCA, DORU, GIGI...

Meni hetki tajuta, että puhelimeni todellakin oli varastettu ja minulla oli varkaan kavereiden yhteystiedot. Pienen googlailun jälkeen selvisi, että varkaan kaverit ovat romanialaisia. Osalla heistä oli suomalainen numero, osalla romanialainen. Ainoa suomalaisen kuuloinen nimi johti Meilahden sairaalaan. Numero oli heidän puhelinvaihteensa.

En halunnut käyttää varkaan kanssa samaa puhelinmuistiota, joten pyysin Nokian tuesta apua tilanteeseeni. Siellä kehotettiin ottamaan yhteyttä poliisiin. Voisin toki pyyhkiä koko puhelimen muistin, mutta sitten varas ei jäisi kiinni. Tarjosin tietoja poliisille, mutta he eivät ainakaan vielä ole olleet yhteydessä minuun.

Aion ottaa selville, kuka puhelimeni varasti. Jatkoa seuraa ensi viikolla.