torstai 13. joulukuuta 2012

Yle: Suomen kieli ja arki tutummaksi samaan aikaan

Yle Perämeri: Suomen kieli ja arki tutummaksi samaan aikaan 13.12.2012

Uudessa kotimaassa vieraan kielen lisäksi haastetta maahanmuuttajalle tarjoavat niin outo kulttuuri kuin jokapäiväiseen asiointiin liittyvät ongelmat.

Maahanmuuttajien alkutaival uudessa ympäristössä ei ole helppo. Ongelmia aiheuttaa vieras kieli, mutta sen lisäksi vaikeita ovat outo kulttuuri ja itse asiassa ihan päivittäisten asioiden hoitaminen.

Vuonna 2009 Rovaniemen kaupunki ja Setlementti ry eli Rovala aloittivat kumppanuushankkeen jonka tarkoituksena on etsiä erilaisia keinoja helpottaa tuota alkutaivalta.

Maahanmuuttajien kynnystä Suomeen asettumiselle pyritään helpottamaan käytännön läheisellä kielen opetuksella. Suomen kielen oppiminen voidaan esimerkiksi tehdä osaksi peliä, yhdistää erilaisiin asiointitilanteisiin, luoda keskustelukerhoille valmiita, riittävän yksinkertaisia mutta mielenkiintoisia aiheita. Rovaniemellä toimiva Verso-hanke on luonut materiaalia oppimistilanteisiin.

Ei vain maahanmuuttajille

- Lisäksi meillä on oma kortti, johon on kerätty tärkeät tiedot, joita maahanmuuttaja ei välttämättä muista, kuten esimerkiksi oman pankin nimi, kiteyttää koordinaattori Elina Pietilä Verso-hankkeesta.

- Noin kolmen ja puolen vuoden aikana on tavoitettu noin 400 maahanmuuttajaa. Materiaali on saadun palautteen pohjalta muuttunut, kertoo Pietilä.

Maahanmuuttajien kotouttajia ja heidän kanssaan muuten toimiville ihmisille on tässä kuussa esitelty Verso-hankkeen materiaalia ensimmäistä kertaa Meri-Lapissa, niin Torniossa kuin Kemissäkin.

- Materiaali on sellaista, että sitä voivat käyttää maahanmuuttajien lisäksi esimerkiksi vanhusten tai kehitysvammaisten kanssa toimivat, sanoo Elina Pietilä.