perjantai 6. maaliskuuta 2015

Iltalehti: Poliisipomo huolestui koululaisista: Natsien ja ääri-islamin ihannointia

Iltalehti: Poliisipomo huolestui koululaisista: Natsien ja ääri-islamin ihannointia 6.3.2015

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö ottaa kantaa myös sananvapauteen liittyvän vastuun puolesta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pekka Partanen kertoo saaneensa kipinän perjantaina julkaistun kolumninsa kirjoittamiseen sisä- ja opetusministeriöiden reilun viikon takaisesta tiedotteesta, jossa painotetaan oppilaitosten roolia väkivaltaisen ääriajattelun varhaisessa tunnistamisessa.

Ministeriöiden selvityksessä neljäsosa opettajista oli havainnut opiskelijoissa "huolestuttavia muutoksia, joiden taustalla saattoi olla viitteitä radikalisoitumisesta."

Partasen mukaan ääriliikkeiden ihannointi koulumaailmassa näkyy myös poliisin työssä, vaikkakin toistaiseksi yksittäistapauksina.

- Merkit kuitenkin ovat selkeästi olemassa ja ne ilmenevät vihamielisenä asennoitumisena ja suvaitsemattomuutena vieraisiin kulttuureihin tai suvaitsemattomuutena suomalaiseen elämänmenoon, Partanen kirjoittaa poliisin blogissa.

Vanhemmat eivät tiedä

Iltalehdelle Partanen kertoo, että poliisin puhutteluissa esimerkiksi koulu-uhkauksia tehneiden henkilöiden taustalta on paljastunut kiinnostusta ääriliikkeisiin.

- On ihannoitu natseja tai muslimiääriliikkeitä, asehulluutta tai tämmöistä, mitä netistä ikävä kyllä löytyy vaikka kuinka, Partanen kuvailee.

Koulu-uhkaajien puhutteluissa paikalla on myös huoltaja. Partasen mukaan vanhemmat ovat harvoin tietoisia oman lapsen kiinnostuksesta väkivaltaiseen ekstremismiin.

- Vanhemmat ovat olleet hyvin yllättyneitä, he eivät ole arvanneet ollenkaan. Minun mielestäni vanhempien pitäisi kantaa vastuuta ja pyrkiä seuraamaan, että mitä se nuori siellä netissä katselee. Rehellisesti sanottuna se on varmasti aika vaikeaa.

Viime päivinä on puhuttu siitä, että rankka koulukiusaaminen voi täyttää vainoamisen tunnusmerkit. Suomen kouluissa saattaa tapahtua myös viharikoksia, Partanen uskoo.

"Puolittainen sotatila"

Apulaispoliisipäällikkö sivuaa kolumnissaan myös Charlie Hebdon toimitukseen kohdistuneita Ranskan terrori-iskuja. Hän näkee eurooppalaisessa ja suomalaisessa sananvapausihanteessa "räävittömiä" ja "loukkaavia" piirteitä.

Partanen kysyy, miksi "jonkun pitää mennä piirtelemään toisten uskonnollisia arvoja anteeksiantamattomasti loukkaavia kuvia?"

- Maalaisjärjellä aloin pohtia asiaa, että sananvapauteenkin liittyy aina vastuu. Tämähän on ihan hullu tilanne, että yhden pilakuvan takia vastakkainasettelua syntyy ja yhteiskunta joutuu varautumaan, Partanen sanoo.

Hän korostaa, ettei hyväksy "niitä tekoja, jotka piirtämisen seurauksena syntyivät."

- Mutta jos näissä tapauksissa sananvapautta olisi käytetty ns. vastuullisesti, emme olisi nyt syntyneessä verovarojamme syövässä puolittaisessa sotatilassa, josta ei hyödy kukaan, kolumnin lopetus kuuluu.

Linkki blogiin: http://www.poliisi.fi/poliisi/blog_iu.nsf