tiistai 3. elokuuta 2010

YLE: Poliisi tiukentanut linjaansa kerjäämiseen

YLE Uutiset: Poliisi tiukentanut linjaansa kerjäämiseen 3.8.2010

Suomen viranomaiset ovat koventamassa asenteitaan toisista EU-maista saapuneita romaneita kohtaan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki puuttuu aiempaa nopeammin laittomiin romanileireihin. Suurissa kaupungeissa poliisi on tiukentanut linjaansa häiritsevään kerjäämiseen.

Viime viikolla kerrottiin, kuinka Ruotsi on käännyttänyt muista EU-maista saapuneita romanikerjäläisiä ja Ranska on päättänyt sulkea 300 romanien asuttamaa leiriä.

Suomessakin poliisi on monin paikoin tiukentanut suhtautumistaan aggressiiviseen kerjäämiseen. Näin on ainakin Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Oulussa tehokkaasta puuttumisesta on huomattu olevan hyötyä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Pekka Mikkola Oulun poliisilaitokselta.

- Varmasti tehokas puuttuminen ollut yksi syy minkä vuoksi romanikerjäläisiä ei tällä hetkellä katukuvassa näy.

Tampereen seudulla poliisi on ollut aktiivinen jo aiemminkin. Häiritseville kaupustelijoille on kirjoitettu sakkoja, ja poliisi on puuttunut leiriytymisyrityksiin esimerkiksi Ratinan sillan alle. Lisäksi poliisi on käännyttänyt Romanian romaneja lompakkovarkauksien takia, kertoo komisario Ismo Nykopp Pirkanmaan poliisilaitokselta.

- Meillä pelkkä kerjääminen ei riitä kännyttämiseen. Jos on syyllistytty rikoksiin esimerkiksi lompakkovarkauksiin, poliisi on tehnyt esityksen ulkomaalaisvirastolle käännyttämisestä ja sen jälkeen käännyttäminen on pantu toimeen.

Helsingin kaupunki puuttuu laittomiin romanileireihin tänä kesänä aiempaa nopeammin. Kaupungin alueella sallitaan leiriytyminen ainoastaan sille osoitetulla Rastilan leirintäalueella. Luvattomille leiriytyjille annetaan nyt viikon sijaan vain vuorokausi aikaa purkaa leirinsä.

Laittomista leireistä tulee roskaamis- ja saniteettiongelmia, sanoo turvallisuuskoordinaattori Teemu Kruskopf Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiusosastolta.

Helsingissä kiistellään myös Kalasataman romanileiristä. Tänään kaupungin edustajat kävivät tutustumassa romanileirin oloihin. Jännitteinen romanikysymys vaatisi poliittisen linjapäätökseen, pohtii osastopäällikkö Leena Ruotsalainen Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksesta.

- Tämä ei ole ainoastaan sosiaalikeskuksen eikä nuorisoasiainkeskuksen kysymys vaan laajempi ja isompi juttu, joka koskee sekä Helsinkiä että Eurooppaakin.