sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Ilta-Sanomat: Prostituoidut pakenevat lamaa Suomeen

Ilta-Sanomat/STT: Prostituoidut pakenevat lamaa Suomeen 3.6.2012
Ilta-Sanomat/STT: Intiimihierojien ikkunoita heitelty ulostepusseilla
Ilta-Sanomat/STT: Seksin myyminen ei ole Suomessa rikos

Viime vuosina seksinmyynti Suomessa on kansainvälistynyt, ja toiminta on siirtynyt kadulta verkkoon.

Venäjä, Viro, Kuuba, Brasilia, Nigeria, Romania... Suomessa työskentelee prostituoituja jo kymmenistä maista. Viime vuosina seksinmyynti on kansainvälistynyt voimakkaasti.

- Se, että Euroopassa on huono taloustilanne, laittaa aina liikkeeseen ihmisiä seksityön piiristä. Moni, joka on lopettanut, saattaa laman vuoksi aloittaa työt uudelleen. Kaikki nämä yhteiskuntien isot muutokset vaikuttavat myös tähän seksityön kenttään, toteaa yksikön johtaja Minna Huovinen seksityöläisille neuvontaa ja apua antavasta Pro-tukipisteestä.

Poliisi on samoilla linjoilla. Suomeen hakeudutaan paremman tienestin toivossa.

- Jos taloudellinen tilanne Keski-Euroopassa on tiukka, voi olla, että kuluttajallakin on vähemmän käytettävissä tämäntyyppisiin palveluihin, huomauttaa rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista.

Pro-tukipisteen arvion mukaan sen palveluita on käyttänyt viime vuosina noin 50 maan kansalaiset.

Perinteisten Venäjän ja Viron rinnalle on tullut seksityöläisiä muun muassa espanjankielisestä maailmasta, Tshekistä ja Romanian suunnalta.

- Sitten on afrikkalaistaustaisia naisia, jotka ovat tulleet Eurooppaan monin eri tavoin ja saaneet oleskeluluvan EU:n alueelle, Rainiala sanoo.

Parin päivän keikan jälkeen maisema vaihtuu

Alalla on paljon liikkuvaa työvoimaa: seksityöntekijät piipahtavat kuhunkin maahan muutamaksi päiväksi ja siirtyvät sen jälkeen toisaalle.
Ilmoittelu on siirtynyt pääosin verkkoon, jossa palveluita kuvataan suorasukaisesti, ja asiakkaalle annetaan täsmällisiä toimintaohjeita käyttäytymisen ja seksimieltymyksien suhteen.

Rainiala kertoo, että osalle keikat järjestyvät välikäsien kautta, jolloin asunnot ja asiakaskontaktit ovat valmiina.

- Jos joku pistää vaikka nettipalvelun ylös, siinä oleva puhelinnumero saattaa ohjautua jonnekin Eurooppaan, josta ohjeistetaan asiakasta menemään tiettyyn paikkaan. Siellä saattaa siis olla joku operaattori, joka järjestää palvelun. Taustalla voi olla henkilö, joka värvää prostituoituja tämän palveluverkoston piiriin.

- Jokainen taso ottaa siitä - tietenkin - omat voittonsa. Ja periaatteessahan saadusta tulosta tulisi maksaa verot, huomauttaa Rainiala.

Pro-tukipisteen Huovinen muistuttaa, että rikollisorganisaatioihin turvautuminen lisää prostituoidun haavoittuvuutta ja riskejä.