Iltalehti: Michael Fahmya epäiltiin aiheetta näpistyksestä apteekissa - anteeksi pyydettiin vasta, kun suomalaisvaimo puuttui asiaan 3.1.2016
Seitsemänkymppinen Michael Fahmy kokee joutuneensa rasistisen kohtelun uhriksi helsinkiläisen kauppakeskuksen apteekissa.
Britannian kansalainen, Suomessa vuodesta 1986 asunut Michael Fahmy ilmiannettiin suomalaisessa apteekissa aiheetta näpistyksestä. Hänen vaimonsa Leena Fahmy kirjoitti tapauksesta Helsingin Sanomien mielipide-palstalle.
Vaimon kirjoitus ilmestyi lehdessä lauantaina otsikolla "Mieheni ilmiannettiin aiheetta näpistyksestä". Iltalehti haastatteli päälle 70-vuotiaan herran, joka halusi itse nostaa esille Suomessa kohtaamansa tyypillisen kohtelun.
- Olen asunut Suomessa hyvin pitkän aikaa, melkein 30 vuotta. Tämä ei ole minulle mitenkään uutta. Kirjoitin Helsingin Sanomille itse suomeksi kirjeen, mutta he eivät julkaisseet sitä. Kun vaimoni kirjoitti, he julkaisivat sen. Tietenkään en kirjoita ihan niin hyvin suomea kuin vaimoni, Michael kertoo.
Kun mies oli maksanut kassalla apteekista ostamansa ja astunut liikkeestä ostoskeskuksen käytävään, hän sai kaksi vartijaa peräänsä. Michael kertoo joutuneensa purkamaan laukkunsa sisällön lattialle ja näyttäneensä kuittinsa. Mitään epäilyttävää ei löytynyt.
Michael meni pari päivää myöhemmin takaisin apteekkiin kirjoittamansa suomenkielisen kirjeen kanssa ja pyysi saada tavata apteekin hoitajan. Michael halusi tietää, miksi vartijat eivät pyytäneet häntä sisälle liikkeeseen ja miksi he eivät pyytäneet anteeksi.
- Puhuin apteekin hoitajan kanssa sekä lähetin kirjeen. Apteekki pysyi hiljaa, he eivät nähneet mitään syytä käsitellä asiaa. Olen ollut apteekin kanta-asiakas vuodesta 1986, Michael kertoo loukkaantuneena.
Kun hänen vaimonsa Leena Fahmy otti yhteyttä apteekkiin, anteeksipyyntöjä alkoi sadella. Selvisi, että toinen asiakas oli kertonut nähneensä, että Michael olisi laittanut jotain laukkuunsa.
- Emme voineet mennä asiasta oikeuteen. Mutta koimme, että julkisuuteen astuminen on hyvä rangaistus saamastani palvelusta. Tiedän, että keskustelu netissä tällaisista on myös rasistista. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että tämä nousi esille suomalaisessa mediassa, Michael sanoo.
"Paljon rasismia"
- Olen asunut Euroopassa 55 vuotta ja äidinkieleni on englanti. Minulla on oikeus asua Suomessa pysyvästi. Lapseni ovat kolmekymppisiä suomalaisia. En pidä tärkeänä sitä, mistä maasta olen alunperin kotoisin. Minulla ei ole mitään kontaktia siihen maahan, eläkkeellä oleva Michael Fahmy selvittää.
Britanniassa korkeasti kouluttautunut englanninopettaja työskenteli eri paikoissa Suomessa ja opiskeli aikansa kuluksi lisää Helsingin yliopistossa.
- Asuin pitkään Britanniassa, joka on myös eurooppalainen valkoisten ihmisten maa. Olen kohdannut elämäni aikana paljon rasismia - myös Suomessa. Suomalaiset huomaavat aina ihonvärini, he antavat sille liian paljon painoarvoa. Lisäksi suomalaiset huomauttavat vierasperäisistä nimistä, kuten toinen nimeni Muslim nostetaan usein esille.
Fahmy toteaa, että nykyään Helsingissä on jo paljon ulkomaalaisia. Fahmyn mielestä suomalaisten ongelmana on haluttomuus keskustella ulkomaalaisten kanssa.
- Monet suomalaiset eivät ole avoimia keskustelulle, kuten Britanniassa. Suomessa vaimoni joutuu välillä puhumaan puolestani. Se on väärin, että hän joutuu hoitamaan asioitani. Älylliset kykyni ovat ihan hyvät, Fahmy vakuuttaa ja naurahtaa.
Fahmy kokee olevansa hyvin sisällä suomalaisessa yhteiskunnassa.
- En koe olevani niin sanottu "maahanmuuttaja". Olen kuitenkin oppinut suomen kieltä hitaasti, ja se on ollut minulle vaikeaa. Jos kantaväestöllä olisi positiivinen suhtautuminen ulkomaalaiseen, hän oppisi paljon nopeammin kielen. Esimerkiksi Englannissa "ulkomaalainen" -sanaa ei käytetä juurikaan - Suomessa taas se kuuluu jokapäiväiseen kieleen.
"Äärimmäisen tyhmää"
Fahmy ei ymmärrä, miksi suomalaiset ovat yhä yllättyneitä siitä, että ulkomaalaisia saapuu Suomeen.
- Koen, että on paljon suomalaisia, jotka haluavat tehdä kaikkensa vastustaakseen ulkomaalaisia. Suomalaisille ulkomaalainen on yleensä ihonväriltään ei-valkoinen. Saksalaiset, britit ja amerikkalaiset eivät ikään kuin ole "ulkomaalaisia" - he ovat jotain parempaa.
- Olen saanut vuosien ajan joka päivä kolmeen kertaan kuulla jossain vaiheessa kysymyksen: "oletko intialainen tai pakistanilainen?" En ole intialainen tai pakistanilainen.
- Suomalainen aloittaa keskustelun yleensä seuraavasti: "Olet ulkomaalainen, mistä olet kotoisin?". Olen melkein 40 vuotta asunut täällä, joten se keskustelunavaus alkaa jo ärsyttää. Se on jo vähän liikaa! Koko elämäni on täällä Suomessa.
Fahmy ehdottaa, että suomalaisetkin ajattelisivat enemmän niin, että ulkomaalaiset tuovat mukaan hyviä asioita. "Ulkomaalaiset" voivat hänen mielestään tarjota maalle uusia mahdollisuuksia.
- Mutta monien tavallisten ihmisten käyttäytyminen turvapaikanhakijoita kohtaan on äärimmäisen tyhmää. Vastaanottokeskuksia kohtaan hyökätään ja niitä poltetaan, Fahmy toteaa surullisena.