perjantai 8. heinäkuuta 2011

Vartti: Maahanmuuttajia opastetaan käyttämään asuntoa

Vartti: Maahanmuuttajia opastetaan käyttämään asuntoa 8.7.2011

Espoossa aletaan järjestää asumiskoulutusta maahanmuuttajille. Syyskuussa alkavan opastuksen tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia asumiseen liittyvissä asioissa muun muassa konkreettisen malliasunnon kautta, sillä aina maahanmuuttajilla ei ole kokemusta suomalaisen asumisen perusteista.

- Osalla maahanmuuttajista ei välttämättä ole kotimaassaan kokemusta esimerkiksi suihkuletkusta tai patterista eikä edes sanoja näille käsitteille, Voimanpesähankkeen projektipäällikkö Marja Manninen kertoo.

Voimanpesä toimii Suvelassa ja tuottaa palveluja koko Espoon lapsiperheille.

Tietämättömyys saattaa aiheuttaa erimielisyyksiä ja ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan ja maahanmuuttajien käytös saatetaan helposti tulkita häiriökäyttäytymiseksi tai välinpitämättömyydeksi. Usein kyse on kuitenkin siitä, että maahan muuttaneella ei ole kokemusta suomalaisen asumisen perusteista.

Espoonkruunu on luovuttanut Suvelasta esimerkkiasunnon hankkeen käyttöön. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä konkreettisesti asumisasioihin keskittyvästä maahanmuuttajille tarkoitetusta asumiskoulutuksesta.

- Olemme pitkään toivoneet, että saisimme mahdollisuuden havainnollisesti näyttää, miten asumisen arkea Suomessa eletään. Nyt avautuu mahdollisuus opastaa ja näyttää kädestä pitäen, miten asuntoa käytetään, Espoonkruunun kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen kertoo.

Yksilöllisen asumisohjauksen kautta syntyi tarve vastuunjakotaulukon kääntämiseksi ja kulttuuristamiseksi somaliksi. Vastuunjakotaulukko kertoo, mitkä huoneiston osat tai laitteet kuuluvat asiakkaan ja mitkä osat kiinteistönomistajan vastuulle. Somaliksi käännetty opas myös näyttää, mitä sanoilla tarkoitetaan, koska kaikille sanoille ei Somaliassa ole vastaavaa käsitettä.