Turun Sanomat: Pakolaiset mietityttivät arkkipiispan uudenvuodenpäivän vastaanotolla 1.1.2016
Arkkipiispa Kari Mäkinen oli valinnut vastaanottonsa teemaksi turvapaikanhakijoihin liittyvät asiat. Arkkipiispa itse kertoi ottavansa uuden vuoden vastaan hyvillä mielin raskaan syksyn jälkeen.
– Viime syksyn hämmennys on nyt takana ja on saatu kasaan organisaatio, joka pystyy tätä maahanmuuttoasiaa hoitamaan. Edessä on silti vielä paljon pitkäjänteistä työtä. Olen myös hyvällä mielellä siitä, että seurakunnat, Punainen risti, poliisi ja vapaaehtoiset auttajat ovat luoneet järjestelmän, jossa maahan tulleita ihmisiä on pystytty kohtelemaan niin kuin ihmisiä pitääkin kohdella, arkkipiispa sanoi.
– Jaan presidentin näkökulman siitä, ettei toisia ihmisiä voi kohdella miten tahansa. Tämä pätee myös kielenkäyttöön.
Niin kutsutun vihapuheen lisääntymisestä on syytetty muun muassa internetiä. Vihapuhetta on lisännyt monien uskomus internetin anonyymiudesta. Usea luulee, että internetissä voi nimettömänä lausua mitä tahansa.
– Internet on vain yksi väylä monien joukossa. Ei vastuuta voi siirtää välineelle. Ei ole netin vika, jos ihmiset käyttävät sitä väärin, arkkipiispa sanoi.
Arkkipiispan ja presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe olivat vastaanotolle osallistuneen Punaisen ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajan Pauli Heikkisen mieleen.
– On tärkeää, että meillä on korkeilla paikoilla ihmisiä, jotka pitävät yllä oikeita arvoja ja myös puolustavat niitä rohkeasti, Heikkinen mietti.
Punaista ristiä on arvosteltu kovin sanoin varsinkin internetin rasistisissa keskusteluryhmissä. Syytöksistä on saanut kuvan, jonka mukaan Punainen risti on miltei suurempi uhka Suomelle kuin itse pakolaiset.
– Rationaalinen puhe ei auta, kun toinen on pelon ja vihan tunteiden alla. Ensin täytyy voittaa pelko ja luopua vihasta. Se ei ole helppoa. Kyse on vähän samasta asiasta kuin kateus: sekään ei lähde ennen kuin itse tajuaa tilanteensa ja haluaa luopua siitä, Heikkinen sanoi.
Uudenvuodenpäivän vastaanotolle osallistui myös Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni. Hän kertoi olevansa tyytyväinen tapaan, jolla Turun hallinnossa on pystytty hyvässä yhteishengessä tekemään ratkaisuja.
Manni on joutunut useasti tulilinjalle, kun turkulaisille on järjestetty tiedotustilaisuuksia vastaanottokeskuksien perustamisesta. Mannin mukaan Turku kantaa Suomen muiden suurimpien kaupunkien tapaan ison vastuun maahan jäävien pakolaisten kotouttamisesta ja kouluttamisesta.
– Meillä on ollut hyviä keskusteluja naapurikuntien kanssa yhteistyöstä tässä asiassa. On tärkeää, että kaikki osallistuvat kykyjensä ja voimavarojensa mukaisesti tähän työhön, Manni sanoi.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Huttunen kertoi tulleensa arkkipiispan vastaanotolle vähän kuin vastavierailulle.
– Tästä on tullut hyvä tapa aloittaa uusi vuosi. Arkkipiispa käy meillä poliisitalolla joulun alla ja pitää hartaustilaisuuden poliisitalon auditoriossa. Siitä alkaa poliisilaitoksen joulu, Huttunen muisti.
Hän sanoi olevansa tyytyväinen, että presidentti Sauli Niinistö otti vahvasti kantaa kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien väleihin. Polttopullon heittäminen vastaanottokeskuksiin on hänenkin mielestään vakava rikos, eikä vähättelyn arvoinen asia.
Huttunen uskoo, että poliisin voimavarat riittävät turvapaikkatutkinnan suorittamiseen. Varsinais-Suomen poliisilaitoksella turvapaikkatutkintaa tekee 21 poliisia.
– Saamme pitää tämän resurssin myös tänä vuonna ja hyvä niin, Huttunen tuumi.
Arkkipiispan uudenvuodenpäivän vastaanotolle tuli tällä kertaa noin 400 ihmistä. Vastaanottoa ei poikkeuksellisesti järjestetty viime vuonna, koska arkkipiispa Mäkinen juhli tammikuun alussa 60-vuotisjuhliaan.
Vastaanottoja on järjestetty arkkipiispana 1899–1930 toimineen Gustaf Johanssonin ajasta lähtien. Kaikille avoimen vastaanoton kautta arkkipiispan taloa halutaan tehdä tutuksi kaupunkilaisille.