Helsingin Sanomat: Orpo neuvotteli pakolaiskiistasta Venäjällä FSB:n johdon kanssa 15.2.2016
Sisäministeriön mukaan Suomeen tuli Venäjältä viikonvaihteessa noin 20 turvapaikanhakijaa päivässä.
Suomen ja Venäjän suhteita hiertävää kiistaa Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista on selvitetty kaikessa hiljaisuudessa Moskovassa Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n johdon kanssa.
Sisäministeri Petteri Orpo vahvisti HS:lle, että hän kävi neuvotteluja rajatilanteesta Moskovassa viime viikolla. ”On ollut tiiviitä neuvotteluja ja tapaamisia myös FSB:n johdon kanssa Moskovassa”, Orpo kertoi sunnuntaina.
Tapaamisiin viittasi julkisuudessa ensimmäisenä Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.
”Neuvotteluja on käyty. Suomen puolelta osallistui sisäministeri ja meitä edusti turvallisuuspalvelun johtaja ja maahanmuuttoviraston johtaja”, Medvedev sanoi tavatessaan Münchenissä perjantaina presidentti Sauli Niinistön.
Orpon mukaan neuvotteluja on määrä käydä seuraavaksi Suomessa.
Hän ei täsmentänyt kuka olisi venäläinen osapuoli. Tiedustelupalvelu FSB:n johtaja on Aleksander Bortnikov.
Kiistaa turvapaikanhakijoista on ehditty aiemmin setviä lisäksi pääministereiden ja sisäministereiden tapaamisissa sekä Niinistön ja Medvedevin kesken.
Keskusteluista huolimatta turvapaikanhakijoiden tulo Suomen rajalle jatkui sisäministeriön tietojen mukaan viikonvaihteessa jo vakiintuneella noin 20 ihmisen päivävauhdilla.
Suomen tavoitteena neuvotteluissa on Orpon mukaan palaaminen turvapaikkakiistaa edeltäneeseen käytäntöön.
”Jos Suomen rajalle tulee, pitäisi olla matka-asiakirja ja viisumi”, hän sanoi
Orpon mukaan neuvottelut ovat ”molemmin puolin ratkaisuhakuisia”. Keskustelu käydään myös ihmisalakuljetuksen ja muun mahdollisen rikollisen toiminnan kitkemisestä rajaliikenteessä.
Suomi ei neuvottele pakolaispolitiikastaan, joka on kansainvälisten sopimusten säätelemää, vaan kahdenkeskisistä rajajärjestelyistä, Orpo sanoi.
Venäjää neuvotteluissa edustava tiedustelupalvelu FSB on virallisesti sotilasorganisaatio. Rajavartiosto toimii sen alaisuudessa.
Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan turvapaikanhakijoiden hakeutuminen Suomen rajalle ei onnistuisi, ellei FSB vähintään sallisi sitä.
Pakolaisten tulo itärajalle alkoi, kun FSB:n alaiset rajavartijat syksyllä lakkasivat tarkistamasta lähtijöiden matka-asiakirjoja aiempaan tapaan.
Münchenissä Medvedev toisti Venäjän viime viikkoina esittämän näkemyksen, että kansainvälisten sopimusten vuoksi se ei voi estää maasta pois haluavien lähtöä.
Hän kuitenkin lisäsi, että asiasta voi neuvotella kahden kesken.