Iltalehti: Rajalla uusi havainto: turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen nyt myös Intiasta 23.2.2016
Maahanmuuttoviraston mukaan näyttäisi siltä, että ainakin intialaisille Suomi on kauttakulkumaa.
Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden kansallisuusjakaumassa on tapahtunut selkeä muutos.
Tilastojen mukaan kärkikaksikkona hakijamäärissä ovat viime vuoden tapaan afganistanilaiset ja irakilaiset turvapaikanhakijat, mutta tämän vuoden puolella kolmanneksi ovat nousseet intialaiset.
Neljäntenä hakijamäärissä ovat syyrialaiset, viidentenä bangladeshilaiset.
Intialaisten ja bangladeshilaisten nousu turvapaikanhakijoiden kansallisuuksien viiden kärkeen on yllättänyt Rajavartiolaitoksen ja Maahanmuuttoviraston.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Antti Lehtinen arvioi ilmiön liittyvän vahvasti siihen, että yleisin reitti Suomeen kulkee nyt itärajan ylitse Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta.
- Sieltä on löydetty uusi reitti Eurooppaan, ja Suomi sattuu olemaan siinä ensimmäinen maa, Lehtinen sanoo.
Ainakin alkuvaiheessa kyseisten väestöryhmien hakemusten kasvaessa kyse oli siitä, että ihmiset olivat olleet töissä Venäjällä, mutta työt ovat loppuneet ja heidän on täytynyt lähteä, sanoo Jorma Vuorio, sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja. Tästä kielii Vuorion mukaan maahan saapuneiden työhistoria.
Lehtisen mukaan etenkin intialaiset näyttäisivät käyttävän Suomea vain läpikulkumaana muualle Eurooppaan.
- Tästä kertoo se, että hakija on kadonnut vastaanottokeskuksesta ennen kuin hänelle on ehditty pitämään edes turvapaikkapuhuttelua. Bangladeshilaisten kohdalla emme ole vielä havainneet vastaavaa.
Paljon arvailua
Apulaisosastopäällikkö Vesa Blomqvist Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosastolta katsoo intialaisten ja bangladeshilaisten saapumiseen olevan ainakin kaksi syytä.
Toinen liittyy hänen mukaansa siihen, että rikollisorganisaatiot ovat alkaneet markkinoida arktista reittiä Eurooppaan. Toisaalta syynä voivat olla perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa julkaistut uutiset Eurooppaan saapuneista turvapaikanhakijoista.
- Se voi rohkaista ihmistä lähteä kokeilemaan, ja (siirtolais)ilmiö saattaa ruokkia itse itseään, Blomqvist pohtii korostaen, että kyseessä ovat vain arvelut.
Lehtinen kuitenkin antaa varovaisen tukensa Blomqvistille.
- Näistä asioista ei ole vielä mitään konkreettista tietoa, mutta on ihan mahdollista, että taustalla on tällaista.
Lehtisen mukaan intialaisten ja bangladeshilaisten hakemuksia on jo käsitelty. Pääosin kaikki päätökset ovat olleet kielteisiä.