sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Yle: Suomi jäädytti turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin

Yle: Suomi jäädytti turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin 14.2.2016

EU-maiden sopimuksen perusteella turvapaikanhakija pitäisi palauttaa siihen EU-maahan, missä hän on rekisteröitynyt turvapaikanhakijoiksi. Suomen hallinto-oikeus on kuitenkin jäädyttänyt Dublin-palautukset Suomesta Unkariin. Syynä palautusten täytäntöönpanokieltoihin on esimerkiksi epävarmuus siitä, saavatko turvapaikanhakijat Unkarissa asianmukaista kohtelua.

Jos turvapaikanhakija hakee turvapaikkaa EU-maasta, hän ei voi sen jälkeen hakea sitä mistään muualta. Niin sanotun Dublin-sopimuksen tarkoitus on vähentää turvapaikanhakijoiden siirtymistä EU-maasta toiseen turvapaikan perässä.

Poikkeuksena on pakolaisia ääriään myötä täynnä oleva Kreikka, jonne turvapaikanhakijoita ei palauteta.

Nyt palautuskiellossa olevien joukkoon tunkee Unkari. Dublin-palautukset käsittelevä Helsingin hallinto-oikeus on jäädyttänyt kaikki palautukset Suomesta Unkariin, mikäli turvapaikanhakija on valittanut palautuspäätöksestään.

Käytännössä Unkariin ei ole palautettu päätöksestään valittaneita syyskuun jälkeen. Yhteensä kielto koskee muutamaa kymmentä tapausta.

"Kyse on varotoimesta"

Palautuskielto voidaan asettaa, mikäli on syytä pelätä turvapaikanhakijan saavan kyseisessä maassa huonoa kohtelua.

– Syy voi olla esimerkiksi, että ajatellaan olevan vaarana, että palautetaan johonkin turvattomaan kolmanteen maahan. Mutta korostan, että en ole näissä asioissa tarkistanut, onko tämä niissä (täytäntöönpanokielloissa) juuri se syy, sanoo Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Heikkilä.

Heikkilän mukaan kyse ei ole Unkarin kohdalle vedetystä tiukasta linjasta. Hallinto-oikeus tarkastaa edelleen jokaisen palautuspäätöstä koskevan valituksen yksilöllisesti.

Lisäksi Heikkilä muistuttaa, että palautuksen täytäntöönpanokielto ei ole lopullinen ratkaisu, vaan pikemminkin varotoimi. On siis mahdollista, että kyseiset henkilöt lopulta palautetaan Unkariin.

– Siinä halutaan varmistaa, että emme tee vääriä päätöksiä ennen kuin saamme kaikki asiakirjat, Heikkilä sanoo.

Vain Kreikkaan ei palauteta

Mutta mitä sitten, jos Unkaria koskevat tilapäiset palautuskiellot jäävätkin pysyviksi?

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että maahanmuuttovirasto joutuisi tarkistamaan kantaansa Unkarin palautuskelpoisuuden suhteen. Maahanmuuttoviraston linja päätösten suhteen noudattelee hallinto-oikeuden tuomioita. Muuten hallinto-oikeus kumoaisi jatkuvasti maahanmuuttoviraston päätöksiä.

– Seuraamme kaikessa päätöksentekotoiminnassa tuomioistuinten ratkaisuja, olipa kyseessä suomalainen hallinto-oikeus tai eurooppalainen tuomioistuin. Kaikkien tuomioistuimien ratkaisut huomioidaan ja tarvittaessa muutetaan sitä päätöksentekokäytäntöä niiden mukaan, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

Similän tiedossa ei ole tapauksia, joissa muissa EU-maissa olisi otettu kantaa Unkarin palautuskelpoisuuden suhteen.

Unkariin palautusta odottavien kohtalo ratkaistaan Helsingin hallinto-oikeudessa todennäköisesti parin kuukauden sisällä.