Helsingin Sanomat: Tutkimus varoittaa maahanmuuton uhkista – ”nykyisestäkään tilanteesta hädin tuskin selvitään” 17.2.2016
Maahanmuutto ja turvallisuus – Arvioita nykytilasta ja ennusteita tulevaisuudelle -raportti (pdf)
Maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikollisuutta, joihin Suomi on valmistautunut huonosti. Näin arvioi hallituksen tilaama selvitys.
Maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikollisuutta. Suomi on valmistautunut huonosti uhkiin ja maahanmuuttokeskustelu on vasta aluillaan. Näin arvioi uunituore tutkimus maahanmuutosta ja turvallisuudesta.
HS sai käsiinsä perjantaina julkaistavan tutkimuksen, jonka mukaan pahin skenaario Suomelle olisi ”kymmenien ellei satojen tuhansien laittomien maahanmuuttajien pyrkiminen Suomeen”. Sillä olisi raportin mukaan huomattavia vaikutuksia Suomen turvallisuuteen.
Valtioneuvoston rahoittama ja poliisiammattikorkeakoulun toteuttama tutkimus kertoo huolestuttavasta ja paikoin lohduttomasta tilannekuvasta maahanmuuttopolitiikassa.
”Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos hädin tuskin selviävät paikoin nykyisestäkään tilanteesta”, tutkimus varoittaa.
Suomi ei ole raportin mukaan onnistunut tähänkään asti kotouttamisessa. Viime vuonna vaikeassa taloustilanteessa Suomeen saapui turvapaikanhakijoita kymmenkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.
”Kotouttaminen ja maahanmuuton hallinta on jäänyt paikoin kokeilukulttuuriksi ilman kestäviä vaikutuksia yhteiskunnalliseen turvallisuuteen ja maahanmuuttajien kokemaan turvattomuuteen”, tutkimuksen kirjoittajat Henrik Boberg, Pirjo Jukarainen ja Kari Laitinen toteavat.
Tutkimus arvioi, että yhteiskunnallista turvallisuutta rakentava maahanmuuttopoliittinen keskustelu on vasta alussa. Suomi on toistaiseksi vain reagoinut pakolaiskriisiin.
”Turvapaikanhakijoiden määrän kymmenkertaistuminen alle vuoden kestäneellä aikajaksolla on paljastanut monia yhteiskunnallisia haavoittuvuuksia ja haastanut vakiintuneet tapamme tuottaa ja ylläpitää turvallisuutta.”
Tutkimus muistuttaa, että turvallisuusongelmat heijastuvat eri tavoin yhteiskuntaan. Ne näkyvät esimerkiksi rikollisuutena ja levottomuuksina vastaanottokeskuksissa.
”Turvallisuusulottuvuuden puute näkyy muun muassa kasvaneena asuinalueiden segregaationa (sosiaalisena eriytymisenä), eri lähtömaista tulleiden välisinä eriarvoisuuksina ja toisen maahanmuuttajasukupolven hyvinvointivajeena ja turvattomuuden kokemuksena.”
Tutkijat huomauttavat, että Etelä- ja Keski-Ruotsissa on jo 55 maantieteellistä aluetta, joissa paikallinen rikollisverkosto aiheuttaa merkittävää turvattomuutta.
Yleinen mielipide maahanmuutosta on tutkijoiden mukaan hyvin jakaantunut. Tämä vaikeuttaa yhteisten näkemysten synnyttämistä.
”On varsin mahdollista, että suomalainen yhteiskunta kohtaa useita erilaisia arjen ongelmia pidemmällä aikavälillä”, tutkijat ennakoivat.
”Mikäli riittävän voimakasta poliittista ohjausta ei tehdä ja tyydytään koordinoimattomiin, paikallisesti vaikuttaviin hankkeisiin, satunnaisiin kampanjoihin ja vaalikauden kestäviin strategisiin linjauksiin, tuloksena voi olla yhteiskunnallista ja yksilöiden turvallisuutta vakavasti vaarantavia ilmiöitä sekä kielteisen kehityksen kierteitä”, raportti toteaa.
Kirjoittajien mukaan Suomen pitää tehdä varsin ”innovatiivisia ratkaisuja, jotta kriisi saadaan hallintaan”.
”On selvää, että mikäli hallitsematon maahanmuutto jatkuu yhtä runsaana vuosia, ei yksikään valtio Euroopassa kestä sitä yhteiskuntarauhan vaarantumatta. Ruotsin suurten kaupunkien kehitys -- on tästä esimerkki.”
Fakta
Näistä uhkista tutkimus varoittaa
– Henki-, matka- ja sijoitusvakuutustuotteita voidaan käyttää terrorismin rahoittamiseen.
– Turvapaikanhakijoita pyritään tarkoituksellisesti radikalisoimaan lietsomalla konflikteja suomalaistaustaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.
– Maahanmuuttajien enemmistö työllistyy etupäässä matalapalkkaisiin ammatteihin.
– Järjestäytynyt rikollisuus käyttää hyväksi maahanmuuttajia.
– Kyky puuttua ulkomaalaistaustaisten perheiden ja sukujen sisäiseen sukupuolittuneeseen väkivaltaan (kunniamurha, pakko- ja lapsiavioliitot, ympärileikkaukset ) on korkeintaan tyydyttävä.