perjantai 12. helmikuuta 2016

Iltalehti: Kahdelle tuomio laittoman maahantulon järjestämisestä - ei rangaistusta

Iltalehti/STT: Kahdelle tuomio laittoman maahantulon järjestämisestä - ei rangaistusta 12.2.2016

Lapin käräjäoikeus antoi perjantaina kaksi erillistä tuomiota laittoman maahantulon järjestämisestä.

Molemmissa tapauksissa syytetyt tuomittiin rikoksesta, mutta jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus katsoi, että tuomittujen rikollinen menettely oli tapahtunut humanitäärisiä syitä ja pakkotilaa muistuttavissa oloissa.

Oikeuden mukaan tuomitut olivat tulleet Suomeen tarkoituksenaan hakea turvapaikkaa, eivätkä he ole voineet saapua muutoin kuin autolla. He eivät oikeuden mukaan ole todennäköisesti voineet vaikuttaa siihen, keitä matkustajiksi tulee tai ohjautuvatko itse kuljettajaksi.

Oikeus arvioi kummassakin tapauksessa, ettei tekoa voida pitää kokonaisuutena hyväksyttävistä syistä tehtynä, vaikka tuomitut itsekin ovat todennäköisesti olleet hyväksikäytön uhreja.

Toisessa jutussa 22-vuotias tuomittu toi oikeuden mukaan kuljettamallaan autolla Sallan rajanylityspaikan kautta Venäjältä Suomeen neljä ihmistä, joilla ei ollut viisumia. Toisessa tapauksessa 23-vuotias toi oikeuden mukaan Suomeen niin ikään Sallan kautta viisi ihmistä, joilla ei ollut viisumeita.

Oikeus katsoi, että tuomittujen oli täytynyt pitää varsin todennäköisenä, ettei kyydissä olleilla ole ollut maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

Molemmat syytetyt olivat kiistäneet syytteen.

Teot tapahtuivat viime kuussa. Autot tuomittiin valtiolle menetetyiksi.

Esimerkiksi Lapin rajavartiosto on aloittanut tämän ja viime vuoden aikana jopa toistasataa esitutkintaa, joissa epäillään laittoman maahantulon järjestämistä.