maanantai 29. helmikuuta 2016

Yle: Perättömät raiskaushuhut poliisin riesana – "Turvapaikanhakijoista ilmoitetaan herkemmin kuin muista"

Yle: Perättömät raiskaushuhut poliisin riesana – "Turvapaikanhakijoista ilmoitetaan herkemmin kuin muista" 29.2.2016

Poliisilaitokset ovat joutuneet selvittämään useita perättömiä väitteitä turvapaikanhakijoiden raiskausrikoksista. Poliisia syytetään myös tapausten pimittämisestä. Teemu Selänteen esiin nostamaa alaikäisen joukkoraiskausta ei ole tiettävästi tullut tietoon koko Suomessa.

Ylen poliisilaitoksiin tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että poliisia ovat työllistäneet lukuisat katteettomat kertomukset turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista.

– Perättömiin ilmoituksiin joudutaan panemaan liikaa paukkuja. Se vie poliisin resurssia, ruokkii huhuja ja lisää levottomuutta, moittii Arto Karnaranta, Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö.

Väitteistä ei läheskään aina ole tehty R-ilmoitusta eli rikosilmoitusta, mutta S-ilmoituksia eli sekalaisilmoituksia kyllä – tai ei ilmoitusta lainkaan.

Kuuluisin S-ilmoitus lienee kansanedustaja Pentti Oinosen (ps.) väite teinitytöstä, joka olisi joutunut Kuopiossa turvapaikanhakijan raiskaamaksi. Tieto ei pitänyt paikkaansa.

Iso ongelma: "Ensimmäinen tieto jää elämään"

Ylivieskassa puolestaan nousi vuodenvaihteessa iso kohu, kun kahden tummaihoisen miehen väitettiin syyllistyneen törkeään raiskaukseen. Tapaus osoittautui täysin keksityksi, mutta leimasi pikkukaupungin afrikkalaisväestön.

– Se oli todella ikävä tapaus. Onneksi pystyttiin varsin nopeasti se ampumaan alas ja tuomaan esille totuus, Oulun apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta sanoo.

Poliisia myös kritisoitiin tapauksen tiedottamisesta.

– Tahtoo vain olla niin, että ensimmäinen tieto jää elämään eikä korjauksia noteerata. Se on iso ongelma, hän murehtii.

– Joskus ei löydetä näyttöä puoleen eikä toiseen, ja silloin jää ikuinen epävarmuus.

Myös Vihdin teinityttöjen tapaus on esimerkki väärinkäsitysten voimasta: ensin tarina kaupan edustalla ahdistelluista tytöistä laajeni raiskaushuhuiksi, sitten se uutisoitiin perättömäksi.

Lopulta paljastui, että tapaus oli kuin olikin mennyt syyteharkintaan seksuaalipalvelun ostoyrityksenä nuorelta ja kahtena lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Selänteen kertomaa ei poliisin tiedossa viime kuukausilta

Teemu Selänne herätti paljon huomiota kertomalla blogissaan, että hänen ystävänsä alaikäinen tytär oli joutunut turvapaikanhakijoiden joukkoraiskaamaksi.

Ylen keräämien tietojen perusteella poliisin rikosilmoitusjärjestelmään on kirjattu kaksi joukkoraiskausta, joita epäillään turvapaikanhakijoiden tekemiksi. Toinen on ollut Helsingissä ja toinen muualla pääkaupunkiseudulla.

Helsingin rautatieasemalla epäillyksi tapahtuneen teon uhri on Ilta-Sanomien tietojen mukaan täysi-ikäinen. Ylen tietojen mukaan toisessakaan tapauksessa ei ole alaikäistä uhria.

Ellei Selänteen mainitsema teko ole tapahtunut ennen syyskuuta 2015, se ei vaikuta olevan ainakaan poliisin tietoon tullut joukkoraiskaus. Tai sitten tekijät eivät ole varmuudella turvapaikanhakijoita tai uhri alaikäinen.

Ei toki voida poissulkea, etteikö Selänteen ystävän lapseen ole kohdistunut jotain seksuaalirikosta.

Syytös: Poliisi pimittää ja vähättelee

Hämeen poliisi kertoo olevansa yhteydessä villeihin somekirjoittajiin aina, jos saa heitä selville.

– Kyllä on jouduttu puuttumaan somekeskusteluihin ja jopa tiedottamaan. Seuraamme niitä tiiviisti. Huhut vain tuppaavat vahvistumaan ihmisten mielissä, harmittelee Martti Hirvonen, rikosylikomisario Hämeen poliisilaitoksesta.

Poliisia on syytetty tapausten pimittämisestä, varsinkin jos tilastot ovat liian "kauniit".

– Uskottavuuttamme on kyseenalaistettu, kertooko poliisi kaiken, mitä on tapahtunut, vähättelemmekö asioita, Arto Karnaranta Oulun poliisista kertoo.

Poliisi korostaa, että rikoksia jää aina pimentoon, mutta turvapaikanhakijoiden rikoksista ilmoitusherkkyys on suuri verrattuna kantasuomalaisten rikoksiin.

– Silloin kun on epäilys, että turvapaikanhakija on syyllistynyt rikokseen, meillä on käsitys, että siitä aika herkästi poliisille ilmoitetaan. Mikä on hyvä juttu, sanoo komisario Petri Launiainen Länsi-Uudenmaan poliisista.

– Perättömän ilmoituksen tekijä taas saattaa itse syyllistyä rikokseen, hän huomauttaa.