maanantai 20. helmikuuta 2017

Iltalehti: Pääkirjoitus: Halla-aholla on kovat piipussa

Iltalehti: Pääkirjoitus: Halla-aholla on kovat piipussa 20.2.2017

Todennäköisesti perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi lähtevä euroedustaja Jussi Halla-aho (ps) on nostanut kärkiteemoikseen "haittamaahanmuuton" torjumisen sekä Suomen EU-eron.

Halla-ahoa on julkisuudessa moitittu maahanmuuttokritiikkiin keskittyväksi yhden asian poliitikoksi, jolla ei ole puolueen johtamiseen tarvittavaa yleispoliitikon otetta.

Halla-aho taklaa kritiikin toteamalla että perussuomalaiset menestyy vain, jos puolue kykenee olemaan äänestäjille vaihtoehto. (IL 15.2.) Maahanmuuttokysymykset ja mahdollinen EU-ero tarjoavat Halla-ahon mielestä selkeän vaihtoehdon.

Täytyy myös muistaa, että koko olemassaoloaikansa perussuomalaiset on joutunut haalimaan kannatuksensa vanhojen puolueiden äänestäjiltä. Tämä vaatinee jatkossakin räväkkää erottautumista muista.

Halla-ahon mukaan sillä, että perussuomalaiset on lähes samaa mieltä muiden puolueiden kanssa esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja puolustuspolitiikasta, eivät protestipuolueen kriteerit täyty, vaan kannatus lähtee laskuun, kuten hallitusvastuussa oleville perussuomalaisille on jo käynyt.

Trumpin ja brexitin hengessä perussuomalaiset asemoi itsensä myös eliitinvastaiseksi puolueeksi. Tämä näkyy esimerkiksi Halla-aholla EU- ja mediaeliitin vastustamisena. Paitsi tietysti silloin kun perussuomalainen poliitikko haluaa itse käyttää hyväkseen valtamedian julkisuutta, tai istua ministeriaudin takapenkillä tai nauttia europarlamentaarikon runsaista palkka- ja kulueduista.

Halla-ahon todennäköinen ehdokkuus perussuomalaisten puheenjohtajaksi koventanee suomalaista ilmapiiriä, sillä "haittamaahanmuuton" torjunnassa Halla-aho hyökkää suoraan tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä vastaan. (IL 19.2.)

Kesän puoluekokouksessa nähdään, kuinka paljon Halla-ahon rasistinen maahanmuuttolinja saa puolueessa kannatusta. Joka tapauksessa rasistisen maahanmuuttokritiikin ottaminen vaaliaseeksi voi tehdä Suomesta entistä ahdistavamman paikan maahanmuuttajille.

Tietysti maahanmuuttoon liittyvistä haasteista pitää puhua ääneen, mutta sitä ei pidä tehdä Trump-Halla-aholaisittain kokonaisia maahanmuuttajaryhmiä tietynlaisiksi leimaamalla, vaan kohtelemalla Suomeen laillisin perustein tulleita ihmisiä yksilöinä ja tekemällä sellaista "haittamaahanmuuttoa" torjuvaa kotoutumispolitiikkaa, jossa ihmisillä on nopea pääsy mukaan yhteiskuntaan ja työn tekemiseen.

KREETA KARVALA