torstai 23. helmikuuta 2017

Yle: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tarvittaessa sittenkin käteistä – ainakin Helsingiltä

Yle: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tarvittaessa sittenkin käteistä – ainakin Helsingiltä 23.2.2017

Ensisijaisesti pääkaupunki myöntää lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneille esimerkiksi maksusitoumuksia ruokaa varten. Kun maksusitoumusta ei voida antaa, toimeentulo saatetaan turvata käteisellä.

Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyivät Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa. Kiireellisen toimeentulotuen myöntäminen jäi kuitenkin edelleen kuntien sosiaalitoimistojen harkinnan varaan.

"Kiireellisen sosiaalihuollon tarpeessa olevat asiakkaat Kela ohjaa kuntaan, jossa tehdään kokonaisarvio henkilön avun tarpeesta", sanotaan sosiaali- ja terveysministeriön kunnille suunnatussa ohjeessa, joka julkaistiin tammikuussa.

Nyt kunnissa mietitäänkin kuumeisesti, miten oleskeluluvattomien avun tarvetta tulisi arvioida.

Helsinki pyrkii ensisijaisesti turvaamaan kielteisen päätöksen saaneen viimesijaisen turvan myöntämällä esimerkiksi maksusitoumuksia, joilla voi ostaa ruokaa.

– Rahaahan sekin on, vaikkei olekaan käteistä. Jos maksusitoumuksia ei pystytä käyttämään, joudutaan käyttämään suoranaista raha-avustusta, sanoo Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto.

Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos hakijalla ei ole henkilöllisyystodistusta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla ei usein ole sellaista.

Kariston mukaan maksusitoumuksia tai käteistä ei missään nimessä myönnetä kuukauden tarpeisiin, vaan lyhyemmille jaksoille. Näin tehdään siitäkin syystä, että henkilöitä yritetään ohjata palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa.

Kuinka vältetään toimeentulon haku monesta kunnasta?

Kaikissa tilanteissa maksusitoumuksia tai käteistä ei välttämättä myönnetä hakijalle. Tällainen tapaus voisi olla sellainen, kun hakija on todistetusti hakenut kiireellistä toimeentulotukea jo jostain muualta.

Mutta kuinka tällainen voidaan todistaa puhuttaessa henkilöistä, joilla ei välttämättä ole edes henkilöllisyystodistusta?

– Sehän se meidän haaste tällä hetkellä on. Ei siinä kysymyksessä mielestäni mitään pahaa ole. Ei ole tarkoitus, että viimesijaisen avun antaminen lisää väärinkäytön mahdollisuuksia, Karisto toteaa.

Toistaiseksi kielteisen päätöksen saaneita on näkynyt Helsingin sossun luukulla Kariston arvion mukaan kymmeniä. Heidän määränsä – ja sen myötä toimeentulohakemusten määrä – saattaa kuitenkin kasvaa nopeasti. Tämän vuoksi Kariston on toistaiseksi vaikea sanoa, miten toimeentulotuen myöntäminen tällaisissa tilanteissa käytännössä menee. Helsinki laatiikin parhaillaan ohjeistusta sosiaalityöntekijöilleen tällaisia tilanteita varten.

– Tällä hetkellä tehdään näin, ensi viikolla saatetaan tehdä jotain muuta.

Perustuslaki takaa kaikille myös katon pään päälle. Helsinki on järjestänyt hätämajoitusta yhteistyössä alueen seurakuntien sekä Diakonissalaitoksen kanssa.