torstai 23. helmikuuta 2017

Iltalehti: Somaliperhe muutti taloon - naapurinperheen isä sanoi heidän haisevan, lapset pitelivät nenäänsä

Iltalehti: Somaliperhe muutti taloon - naapurinperheen isä sanoi heidän haisevan, lapset pitelivät nenäänsä 23.2.2017

Joensuulainen mies on saanut kunnianloukkauksesta sakkorangaistuksen.

Sakkotuomioon johtanut välikohtaus sattui joensuulaisessa kerrostalossa viime huhtikuussa.

Yläkerrassa asui lapsiperhe. Alakertaan muutti somalialaistaustainen perhe. Perheet kohtasivat rapussa somaleiden kantaessa tavaroitaan asuntoon.

Asianomistajan (somaliperheen isän) mukaan yläkerran perhe oli tullut heitä vastaan rappukäytävässä. Tilanteessa oli sanottu, että "täällä haisee, lääkärin pitäisi tutkia haju, olette neekereitä, miksi tulette Suomeen, teillä ei ole oikeutta olla Suomessa".

Puheen oli aloittanut perheen isä ja muut olivat jatkaneet. Perheen vanhin poika oli käyttänyt neekerisanaa. Kaikki olivat pitäneet nenästään kiinni.

Migreeni hajuista

Yläkerran mies että hänen vaimonsa saivat tapauksen johdosta kunnianloukkaussyytteen. Molemmat kiistivät sen käräjäoikeudessa.

Perheenisän kertomuksen mukaan hän oli tullut puolen päivän aikaan kassien kanssa kaupasta. Kotirapussa hän oli huomannut pistävää hajua ja todennut vaimolleen, että "täällä haisee". Hänen vaimonsa saa voimakkaista hajuista helposti migreeniä muistuttavan pahan päänsäryn.

Tilanteessa vaimo olikin todennut päähän sattuvan ja pohtinut ääneen, pitäisikö heidän lähteä lääkäriin.

Perheenisän mukaan hän oli kohta kuullut takaa päin tokaisun: "itse haiset".

Perheenisä ei kertomansa mukaan antautunut enempään keskusteluun vaan meni kotiinsa. Sieltä hän ei poistunut, ennen kuin poliisi haki hänet.

"Huusi kovaan ääneen"

Vaimo vahvisti miehensä sanat. Hän kertoi, että mies oli saattanut varoituksena sanoa hänelle, että "täällä haisee".

Naisen mukaan hän otti nenästään kiinni estääkseen päänsärkykohtauksen.

Uusille naapureilleen nainen kiisti puhuneensa yhtään mitään.

Somalitodistajien mukaan yläkerran mies oli huutanut kovalla äänellä naisen ollessa vieressä.

Samaan aikaan pariskunnan lapset pitelivät neniään. Lapset kävivät todistajan mukaan myöhemminkin paikalla nenästään pidelleen.

Tarkoitus halventaa

Puolustus kutsui käräjille todistajakseen kaksi naapuria. Kumpikaan heistä ei ollut nähnyt varsinaista välikohtausta, mutta molemmat kertoivat, että taloon oli tullut somalitaustaisten asukkaiden muuton jälkeen vahva, häiritsevä haju.

Todistajat epäilivät, että tuo haju voisi olla peräisin jostakin mausteesta tai ehkä suitsukkeesta.

Käräjäoikeus ei epäillyt todistajia. On mahdollista, että uudet asukkaat toivat taloon mukanaan sellaisen vieraan hajun, jonka naapurit kokivat subjektiivisesti häiritseväksi.

Tässä rikosoikeudenkäynnissä ei kuitenkaan ole kyse asumisviihtyisyydestä. Kyse siitä, ovatko yläkerran mies ja nainen syyllistyneet kunnianloukkaukseen.

Käräjäoikeus katsoo, että asiassa on todistajien kertomuksella näytetty yläkerran miehen ottaneen hajun puheeksi heti muuttopäivän aamuna. Tälle menettelylle ei voi nähdä muuta tarkoitusta kuin tulijoiden halventaminen.

Sakot ja kärsimyskorvaus

Sillä oliko syytetty käyttänyt tilanteessa neekeri-sanaa vaiko ei, ei käräjäoikeuden mukaan ole asiassa ratkaisevaa merkitystä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 55-vuotiaan miehen kunnianloukkauksesta 30 päiväsakon rangaistukseen. Päiväsakkojen määrä on 1 020 euroa.

Alakerran naapurilleen eli somaliperheen isälle 55-vuotiaan tulee maksaa korvausta loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 750 euroa.

Samalla joulun alla antamallaan ratkaisulla käräjäoikeus vapautti 48-vuotiaan naisen syytteestä.

55-vuotias valitti asiassa Itä-Suomen hovioikeuteen. Syyttäjä jätti hänen osaltaan vastavalituksen.

Molemmat valitukset tulivat tyrmätyiksi, sillä tämän viikon tiistaina hovioikeus ilmoitti, ettei se anna jatkokäsittelylupaa. Käräjäoikeuden päätös jää voimaan.