Uusi Suomi: Marko Forss: Onko Suomessa riittävä sananvapaus? 6.2.2017
Olen useamman kerran törmännyt kommenttiin, että Suomessa ei ole enää sananvapautta, eikä täällä saa enää puhua ongelmista, jos ne liittyvät maahanmuuttoon tai muslimeihin.
Tein tuoreen esimerkkiversion kolmesta erilaista kommentista, jotka perustuvat poliisin vasta antamaan tiedotteeseen viime vuoden rikollisuudesta. Yritän siinä vääntää rautalangasta sananvapauden rajoja. Ne voisi luokitella esimerkiksi siten, että esimerkeistä löytyy asiallinen, asiaton ja laiton lähestymistapa aiheeseen.
Kuvassa näkyvä ensimmäinen vihreä teksti on asiallinen ja siinä pyritään ilmaisemaan faktatietoa ja huoli aiheen suhteen. Varsinaisen dialogin aloittaminen tällaisella kommentilla on edes jollain tasolla mahdollista, vaikka toki joku voi tämänkin kommentin tulkita yliherkästi vihamielisyydeksi ulkomaalaisia kohtaan. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa siihen, kuuluuko kommentti sananvapauden piiriin. Ja jos oikein haluaa skarpata, tuohon kommenttiin kannattaa vielä pistää linkki poliisin tiedotteeseen, jolla tietojen paikkansapitävyyden voi itse kukin tarkistaa. Halukkaat löytää sen tässä tapauksessa täältä.
Keltaisessa tekstissä mennään asiattoman puolelle ja melko moni voi pitää sitä jo vihapuheena. Vihapuhe määritelmänä kun on lähinnä subjektiivinen kokemus, jota nykyään rinnastetaan jos jonninmoiseen vihaiseen toimintaan netissä. Rangaistavaa vihapuhetta se ei kuitenkaan ole, joka on taas poliisin ja sananvapauden kannalta olennaisin määritelmä. Sen piiriin kuuluvat asiat määritellään laissa tietyissä säännöksissä ja tässä tapauksessa kiihottaminen kansanryhmää vastaan säännöksen kautta. Tämäntyylisellä avauksella keskustelu menee tosin nopeasti metakeskusteluksi, jossa väännetään keskustelun sävystä, eikä varsinaisesta aiheesta, mutta rangaistavaa se ei siis ole.
Punaisen osalta kyse on taas selkeästi laittoman puolelle menevästä kommentista, jossa ulkomaalaisia panetellaan, solvataan ja uhataan. Tässä menee sananvapauden raja!
Poliisille nämä kommenttien eri tasot aiheuttavat erilaisia haasteita. Yhtäältä väitetään, ettei Suomessa ole sananvapautta, vaikka tämän esimerkinkin perusteella on helppo huomata, ettei näin ole. Erityisesti tulisi pitää mielessä, että jos joku kansalainen tai poliitikko pitää jo vihreää kommenttia vihamielisenä tai rasistisena, niin se ei tarkoita että sen kirjoittaminen olisi laitonta. Sama pätee myös keltaisen osalta, eli sananvapautta on kyllä riittävästi nostamaan esille arkojakin aiheita. Ja jos oikeasti haluat nostaa ongelmia esille ja dialogia asian suhteen, suosittelen käyttämään vihreää versiota.
Kielteistä palautetta poliisille voi tuottaa myös tilanteet, joissa nettipoliisille ilmoitetaan keltaisen tekstin tasoinen kommentti vihapuheena ja poliisi kertoo, että kyseinen teksti kuuluu sananvapauden piiriin. Tästä taas voi syntyä syytöksiä siitä, että poliisia ei kiinnosta puuttua vihapuheeseen, vaikka poliisi toimiikin lain mukaan oikein.
Parempaa netin keskustelukulttuuria odotellessa.