keskiviikko 22. helmikuuta 2017

MTV: Migri: Erityisen haastaville turvapaikanhakijoille ei omaa keskusta – tarjolle tehostettua tukea

MTV: Migri: Erityisen haastaville turvapaikanhakijoille ei omaa keskusta – tarjolle tehostettua tukea 22.2.2017

Helsingin, Turun ja Oulun vastaanottokeskuksissa aloitetaan tehostetun tuen antaminen erityisen haastaville turvapaikanhakijoille.

Erityisen haastavilla turvapaikanhakijoilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmia, tai jotka käyttäytyvät aggressiivisesti tai merkittävän häiritsevästi vastaanottokeskuksen asukkaita tai työntekijöitä kohtaan.

Julkisuudessa puhuttiin aiemmin suunnitelmista perustaa näille turvapaikanhakijoille oma keskus. Maahanmuuttovirasto (Migri) ja poliisihallitus päätyivät tekemässään selvityksessä kuitenkin siihen, että erityisen haastaville turvapaikanhakijoille perustettavan keskusten sijaan parempi vaihtoehto on vastaanottokeskusten henkilökunnan ammattitaidon vahvistaminen.

Häiritsevästi käyttäytyvien turvapaikanhakijoiden keskittäminen voi aiheuttaa itsessään suuren riskin. Migrin mukaan merkitsevää häiriökäyttäytymistä esiintyy varsin harvoin.

Asiakas siirretään muualle tehostetun tuen ja ohjauksen piiriin vain, jos siihen on todella merkittävä tarve, eivätkä hakijan oman keskuksen resurssit enää riitä.

Vastaanottokeskuspaikkoja vähennetään

Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskusten majoituspaikkoja noin 1100 paikalla tämän vuoden elokuuhun mennessä. Taustalla on turvapaikanhakijamäärän vähentyminen.

Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 16 000 majoituspaikkaa.