Iltalehti: Supon lausunto paljastaa: Terroristit näkevät Suomen uudessa valossa - "Muutos selkeä ja negatiivinen" 11.2.2017
Suojelupoliisin eduskunnan puolustusvaliokunnalle antaman lausunnon mukaan osallistuminen koulutusyhteistyöhön Irakissa kohottaa terrorismin uhkaa Suomessa.
Supon päällikkö Antti Pelttari antoi joulukuussa eduskunnan puolustusvaliokunnalle pyynnöstä lausunnon, jossa hän kertoi Suomen osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa.
Pelttarin mukaan Suomi osallistuu koulutusyhteistyöhön osana terroristijärjestö Isisin vastaista operaatiota. Yhteistyöllä Suomi tukee Irakin Kurdistanin puolustusvoimina toimivia Peshmerga-joukkoja.
- Suojelupoliisin tiedossa ei ole koulutusoperaatioon osallistuviin suomalaisjoukkoihin kohdistuvia konkreettisia iskusuunnitelmia, Pelttari toteaa lausunnossaan.
Suomi-kuva muuttunut
Puolustusvaliokunnalle antamassaan lausunnossa Pelttari kertoo Isisin muodostavan tappioistaan huolimatta edelleen merkittävän terroriuhan niin Irakissa kuin Euroopassakin. Tämä koskee Pelttarin mukaan myös Suomea.
- Osallistuminen koulutusyhteistyöhön on tuonut Suomen selkeämmin osaksi laajempaa radikaali-islamististen toimijoiden viholliskuvaa. Suomi on esimerkiksi esiintynyt propagandassa osana kansainvälistä koalitiota.
Pelttarin mukaan muutos on huomattava, vaikka Suomi ei edelleenkään ole noussut terroristijärjestöjen strategisen tason kohteeksi.
- Muutos Suomen profiilissa on kuitenkin selkeä ja negatiivinen, Pelttari toteaa.
Pelttarin mukaan koulutusyhteistyöhön osallistuminen heijastuu vierastaistelijoihin, jotka pyrkivät tai ovat pyrkineet aktiivisesti levittämään negatiivista kuvaa Suomesta ja suhtautuvat vihamielisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.
Koulutusyhteistyöhön osallistuminen heijastuu Pelttarin mukaan myös Suomessa vaikuttaviin radikaaliverkostoihin, joista keskeisimpien toiminta suuntautuu Irakin ja Syyrian konfliktialueille ja on sidoksissa Isisiin.
- ISILin kärsiessä jatkuvia tappioita, on mahdollista, että näiden verkostojen vihamielisyys koalitioon osallistuvia maita kohtaan kasvaa. Tämä kohottaa mahdollisesti myös Suomen terrorismin uhkatasoa, Pelttari sanoo.
Terroristijärjestö Isisistä käytetään myös lyhennettä ISIL.