Helsingin Sanomat: Kokoomus toivotti tervetulleeksi perussuomalaisten hylkäämän ehdokkaan, joka osoittautui rasistiksi – tervetulotoivotus peruttiin 20.2.2017
Kuntavaaliehdokkaiden seulonta on täydessä käynnissä. Rasistinen meuhkaaminen ja räävitön kirjoittelu voivat tukkia tien. Kokoomus joutui kiusalliseen tilanteeseen Lahdessa.
KOKOOMUKSEN Lahden kunnallisjärjestö päättää tämän viikon torstaina, pitääkö se voimassa aiemman päätöksensä ottaa kuntavaaliehdokkaaksi perussuomalaisten kuntavaltuutetun Kalle Aaltosen.
Monella paikkakunnalla on meneillään kiivasta loikkimista puolueesta toiseen nyt vaalien alla. Aaltosen hakeutuminen kokoomukseen johtuu siitä, että Lahden perussuomalaiset eivät huolineet häntä ehdokkaaksi.
Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ehti viime viikolla jo toivotella loikkarin tervetulleeksi, kunnes puolueessa katsottiin tarkemmin muun muassa Aaltosen rasistista Facebook-kirjoittelua. Pesosen sosiaalisessa mediassa antamat tervetulotoivotukset on sittemmin poistettu.
KOKOOMUKSEN Lahden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maritta Vuorinen veikkaa, että Aaltonen ei tule olemaan kokoomuksen ehdokaslistalla enää torstain jälkeen.
Edellinen, hyväksyvä päätös tehtiin Vuorisen mukaan pitkällisen keskustelun jälkeen ja lippuäänestyksellä.
”Siinä eivät kaikki asiat olleet tiedossa, mitä sitten on näköjään paljastunut”, Vuorinen sanoo.
Aaltonen on Lahdessa tunnettu poliitikko, jota on luonnehdittu paikallisessa lehdessä Etelä-Suomen Sanomissa muun muassa ”kohuvaltuutetuksi”. Hän on käyttänyt karkeaa kieltä muun muassa kokoomuksen nykyisestä puheenjohtajasta Petteri Orposta.
JANNE PESONEN sanoo, että kokoomuksessa ei hyväksytä millään tavalla ja millään tasolla ”rasistista meuhkaamista”.
”Meillä on selkeät pelisäännöt, joihin kaikki ehdokkaaksi kelpuutettavat joutuvat sitoutumaan”, Pesonen sanoo.
”Meillä on kaikenlaisia tulijoita tässä, ja on paikallisyhdistystoimijoiden vastuulla selvittää ihmisten taustat ja arvioida heidän soveltuvuutensa ehdokkaaksi. Paikallistoimijat ovat toimivaltaisia ehdokasasettelun osalta, eikä puoluetoimistolla ole varsinaisesti roolia”, Pesonen sanoo.
Pesosen mukaan puoluetoimisto ei voi estää lahtelaisia ottamasta ehdokasta, joka on julkisuudessa tunnettu kyseenalaisista asiayhteyksistä tai jonka menneisyydestä ilmenee esimerkiksi rasistista kielenkäyttöä.
”Mutta voidaan kyllä näkemystä esittää”, Pesonen sanoo.
Kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta vaativat kuntavaaliehdokkaitaan sitoutumaan rasismia ja vihapuhetta vastaan. Sanamuodot ehdokassitoumuksissa vaihtelevat, mutta rasistinen puhe tuomitaan.
EHDOKKAIDEN seulontaa eri syistä on menossa muissakin puolueissa kuin kokoomuksessa. Esimerkiksi perussuomalaiset raakkasivat listaltaan Salossa nykyisen varavaltuutettunsa Jani Salomaan.
Päätös oli Salon seudun perussuomalaisten puheenjohtajan Sanna Leivosen mukaan yksimielinen, ja syynä oli luottamuspula.
Leivosen mukaan Salomaan pitää erota perussuomalaisista, jos hän aikoo mennä jonkin toisen puolueen listalle ehdokkaaksi.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi viime vuonna Salomaalle potkut luottamustoimestaan käräjäoikeuden lautamiehenä. Syynä oli ”räävitön ja solvaava” nettikirjoittelu.
PERUSSUOMALAISTEN puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että paikallisyhdistysten hallitukset asettavat ehdokkaat, ja vastuu päätöksestä on paikkakunnalla.
”Hehän sen parhaiten tietävät, miten yhteistyö on sujunut. Heillä on itsemääräämisoikeus ehdokasasettelussa. Jos on jotain tosi erityistä, kuten esimerkiksi se, että istuva valtuutettu ei olisikaan pääsemässä listalle, niin meidän ohjeistuksen mukaan puoluetoimistoa pitää konsultoida”, Slunga-Poutsalo sanoo.
Slunga-Poutsalon mukaan istuvien valtuutettujen heittäminen ulos listalta on ollut poikkeuksellista.
”Meidän yhdistyksemme ovat oppineet hyvin neljän viime vuoden aikana, minkälaiset jäsenet ja ehdokkaat ovat sitoutuneita puolueeseen”, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hänen mukaansa vuoden 2012 kuntavaalien alla perussuomalaisiin tuli ”hirvittävän paljon” ehdokkaita, jotka käyttivät perussuomalaisten eduskuntavaalimenestystä hyväkseen.
SLUNGA-POUTSALON mukaan paikallisyhdistys tekee ehdokkaan kanssa sopimuksen, jossa edellytetään asiallista käyttäytymistä. Rasistista puhetta ei mainita erikseen.
”Me emme ala erikseen kieltämään, että tuota ei saa sanoa ja tuota ei saa tehdä. Luotamme siihen, että yhdistyksillä ja meille ehdokkaiksi pyrkivillä olisi jonkinlainen käyttäytymismalli olemassa. Ehdolla olevat kantavat itse vastuun tekemisistään, ei tässä missään päiväkodissa olla.”
SALON seudun perussuomalaisten puheenjohtaja Leivonen sanoo paikallisyhdistyksen tarkistavan ehdokkaiden taustoja muun muassa googlettamalla ja vilkaisemalla Facebook-profiilin sisältöä.
”Kyllä meillä kirjoitetaan rasistista mielipidettä, eikä me sellaisesta olla . . . niin kauan kuin se pysyy tietyissä raameissa, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin”, Leivonen sanoo.
Ehdokkaaksi kuntavaaleihin ei myöskään pääse, jos perussuomalainen puoluekaan ei ole hyväksynyt jäsenekseen. Näinkin kävi Salossa yhdessä tapauksessa.