maanantai 13. helmikuuta 2017

HS: Suomi ei saa piiloutua Turkin viisumisotkun taakse

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomi ei saa piiloutua Turkin viisumisotkun taakse 13.2.2017

SYYRIALAISPAKOLAISILLA on edelleen suuria vaikeuksia saada perheensä Suomeen (HS 9.2.).

Ongelma ei ole helpottunut, vaikka perheenyhdistämis­hakemuksen voi nykyään panna vireille verkossa ja ulkoministeriö ­lähetti hiljattain delegaation haastattelemaan syyrialaisten perheitä Libanoniin.

Perusongelma on, että syyrialaisten täytyy hakea perheenyhdistämistä Suomen lähetystössä Turkin Ankarassa. Turkissa olevilta perheenjäseniltä tämä onnistuu, mutta monilla Suomesta oleskeluluvan saaneilla syyrialaisilla on perhettä myös Turkin ulkopuolella.

Turkki vaatii syyrialaisilta nykyisin viisumeita, joita on lähes mahdoton saada.

Libanoniin syyrialaiset pääsisivät, mutta ulkoministeriön mukaan siellä ei ole resursseja hakemusten käsittelyyn. Hiljattain Beirutiin lähetetty delegaatio oli hyvä mutta riittämätön yritys ratkaista ­tilanne. Virkailijat haastattelivat vain osaa niistä hakijoista, jotka olivat ilmoittaneet Turkin viisumiongelmistaan Ankaran-lähetystölle. Kymmenet perheet jäivät ilman haastatteluaikaa, ja tilanne asetti syyrialaiset eriarvoiseen asemaan.

Lähetystöjen resurssipula ei ole tuu­lesta temmattu peruste. Lähetystöjä on harvennettu, ja hakemusten hoito onnistuu vain tarpeeksi suurissa yksiköissä.

Perheen läsnäolo edistäisi kuitenkin merkittävästi pakolaisten kotoutumista. Kun Suomi valikoi syyrialaisia Turkin ­pakolaisleireiltä, etusijalla ovat nimenomaan perheet. Siksi on ristiriitaista, ­että perheenyhdistäminen on äärimmäisen hankalaa syyrialaisille, jotka ovat tulleet Suomeen muita reittejä. Samalla Suomi jättää pulaan heikossa asemassa olevat suojelua kaipaavat naiset ja lapset.

Päätös näissä asioissa on aina pohjimmiltaan poliittinen. Erityisesti perussuomalaiset näyttävät uskovan, että prosessin helpottaminen houkuttelisi lisää turvapaikanhakijoita.

Oleskeluluvan saaneilla syyrialaisilla on oikeus hakea perheenyhdistämistä. Siksi Suomen olisi syytä lähettää Liba­noniin lisää delegaatioita käsittelemään ­hakemuksia tai hoitaa pattitilanne muilla keinoin. Muuten näyttää siltä, että Suomi tahallisesti vaikeuttaa hakemusten jättämistä ja piiloutuu asiassa Turkin viisumikäytäntöjen taakse.