torstai 23. helmikuuta 2017

Uusi Suomi: Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita

Uusi Suomi: Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita 23.2.2017

Helsingin keskustan kaupunkikuvaan ilmestyneet turvapaikanhakijat puhuttivat tänään eduskunnan kyselytunnilla. Vihreiden Ozan Yanar nosti esiin Amnestyn eilen julkistaman vuosiraportin, joka kritisoi Suomen kiristynyttä turvapaikkalainsäädäntöä. Yanar syytti hallitusta siitä, että päätöksillä on inhimillinen hinta.

– Se näkyy nyt Helsingin keskustassa, jossa turvapaikanhakijat ovat kaksi viikkoa yöpyneet pakkasessa. Arvoisa sisäministeri, mihin konkreettisiin toimiin hallitus ryhtyy korjatakseen Amnestyn raportissa esitetyt ihmisoikeusongelmat, Yanar kysyi.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vakuutti, että kaikki arvioinnit on otettu vakavasti. Hän huomautti, että palautetta seurataan ja otetaan kaiken aikaa huomioon ja toimintaa korjataan sen mukaan. Hän huomauttaa, että asioissa toimitaan lain mukaan, ja lait ovat menneet eduskunnassa ja myös perustuslakivaliokunnassa läpi. Risikon mukaan Suomen politiikka ei tässä juuri eroa muista maista.

Risikko vastasi myös Yanarin viittaukseen Helsingin keskustan turvapaikanhakijoista.

– Tällä hetkellä asema-aukiolla ovat saamieni tietojen mukaan, kun kävin heitä tapaamassa, ovat heitä, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja ovat nyt valittaneet ja heidän hakemuksensa käsitellään asianmukaisessa järjestyksessä, Risikko sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan huomautti, että Suomeen on muodostunut oikeudellinen aukko ja paperittomien ihmisten ryhmä, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta joita ei voi lähettää kotimaahansa. Niinistö kritisoi, ettei heille myönnetä väliaikaisia oleskelulupia, eivätkä he saa Suomesta tukea ja on huhuja siitä, että osaa ollaan pakkokäännyttämässä Irakiin.

– Maatieto aina vaikuttaa. Jos alueella on vakava tilanne, sinne ei lähetetä. Aivan kuten muutkin maat tekevät samalla tavalla, Suomikin tekee niin. Mielestäni nyt on pystytty korjaaman tilanteita maatiedon mukaan. Niistä kannattaa aina tehdä valitus, jos käy niin, että väärä päätös on tehty, mutta hyvin ne ovat kyllä pysyneet hallinto-oikeudessa, Risikko vastasi.

Perussuomalaisten Juho Eerola kyseli aiemmin esillä olleiden entistä kovempien kiristysten perään. Risikon mukaan perheenyhdistämisissä taloudellisen toimeentulon edellytys on nostettu sen verran korkeaksi, että tässä vaiheessa ei ole katsottu syytä valmistella muita kiristyksiä.