Helsingin Sanomat: Eduskunta haluaa turvapaikanhakijoiden eduista selvityksen 13.5.2010
Hallintovaliokunnan mietintö 5/2010 vp 11.5.2010
Eduskunta haluaa hallitukselta laajan selvityksen maahanmuuttajien perheenyhdistämisistä. Hallintovaliokuntaa kiinnostaa, millaiset ovat yhdistämiseen liittyvät edut Suomessa verrattuna muihin EU-maihin ja pohjoismaihin.
Onko Suomen säännöksissä jotakin, joka on vetämässä turvapaikanhakijoita erityisesti Suomeen?
Selvityspyyntö on näpäytys maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (r).
Hallintovaliokunnassa on tyytymättömyyttä siihen, että ulkomaalaislakiin liittyviä muutoksia on tuotu eduskuntaan yksi kerrallaan. Myös keskustelua maahanmuutosta käydään valiokunnan jäsenten mukaan epäyhtenäisin tiedoin ja sekavin käsittein.
Selvityspyyntö ärsyttää Thorsia. "Ei ministeriö ole mikään tutkimuslaitos, ei meillä tällaiseen ole resursseja. Jos tällaisen haluaa, sen voisi tilata muualta", Thors sanoo.
Selvityspyyntö liittyy eduskunnassa käsittelyssä olevaan lakiesitykseen turvapaikanhakijoiden iän selvittämisestä ja perheenyhdistämisistä.
Laki tulee lähiaikoina suureen saliin.
____________________________________________
Perheenyhdistämissäännösten kokonaistarkastelu
Hallintovaliokunta katsoo, että vielä tämän vaalikauden kuluessa on tarpeen suorittaa voimassa olevien ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännösten ja niiden soveltamisen kokonaisvaltainen ja systemaattinen tarkastelu. Tarkastelun tulee kattaa oleskeluluvan myöntämisedellytysten arvioinnin lisäksi Suomeen muuttoon ja kotouttamiseen liittyvät taloudelliset ja sosiaaliset tekijät sekä erilaisiin etuuksiin ja toimenpiteisiin liittyvät kustannusvaikutukset. Selvityksessä tulee myös arvioida tarvetta asettaa perheenyhdistämiselle kotoutumista tukevia edellytyksiä kuten asuntoedellytys ja perheenkokoajan asumisaikaedellytys. Edelleen on verrattava Suomen nykyistä perheenyhdistämistä koskevia säännöksiä ja käytäntöjä muiden EU- ja pohjoismaiden vastaaviin sen arvioimiseksi, muodostavatko Suomen säännökset vetovoimatekijöitä turvapaikanhakemiselle ja muulle humanitaarisluontoiselle maahanmuutolle.