perjantai 14. elokuuta 2009

Kouvolan Sanomat: Maahanmuuttolinjaa on kiristettävä


Kouvolan Sanomat, mielipide:
Juha Päivärinta: Maahanmuuttolinjaa on kiristettävä
14.8.2009


Pääkirjoitus: Vastaanottokeskuksen tarve syntyi uudelleen
7.8.2009


Maahanmuuttovirasto on antanut tänä vuonna päätöksen jo yli 1 500 turvapaikanhakijalle, joista lähes puolet on käännytetty takaisin EU-maahan niin sanotulla Dublin-asetuksella. Alkuvuonna turvapaikkaa Suomesta haki 2 679 henkilöä, joista 338 oli yksintulleita alaikäisiä. Vuoden 2008 alkuun verrattuna hakijamäärä lähes kolminkertaistui. Eniten turvapaikanhakijoita alkuvuonna oli Irakista (851) ja Somaliasta (638). Keskimääräinen Dublin-sopimuksen perusteella käännytettyjen asioiden käsittelyaika oli pidentynyt 116 vuorokauteen (vuonna 2008 50 vuorokautta).

Käännytykseen menee varmasti oma aikansa, joten turvapaikanhakija viipyy Suomessa noin kuusi kuukautta. Suomalainen veronmaksaja maksaa tämän ylläpidon. Olisiko Suomessa muita kohteita rahalle? Minulle tuli ensin mieleen terveydenhuolto, eläkeläiset ja nuorten hyvinvointi. Maahanmuuttoviraston mukaan 5 000 turvapaikanhakijaa hakee turvapaikkaa Suomesta tänä vuonna. Onneksi käsittelyajat lyhentyvät uusien työntekijöiden kouluttauduttua tehtäviinsä.

Maahanmuuttolakia käsiteltiin eduskunnassa helmikuussa. Tuolloin oli aivan selvää, että turvapaikanhakijoiden määrä tulee kasvamaan, jos asialle ei tehdä mitään. Kymenlaakson kansanedustajilla oli mahdollisuus vaikuttaa asiaan. He eivät joko ymmärtäneet asiaa tai heidän oli äänestettävä maahanmuuttolain puolesta ryhmäkurin vaikuttaessa päätökseen. Nyt me maksamme tästä päätöksestä useita miljoonia euroja vuodessa perustettavina vastaanottokeskuksina ja työntekijöiden palkkaamisena.

Lisämausteena mainittakoon, että keskusrikospoliisin mukaan viranomaisten tietoon tuli tammi-kesäkuussa lähes 3 800 laittomasti maassa olevaa ulkomaalaista. Määrä on lähes kolminkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Valtaosa laittomasti Suomessa oleskelevista henkilöistä on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Miten rikokseen syyllistynyt voi hakea turvapaikkaa Suomesta? Eikö nämä henkilöt pitäisi poistaa Suomesta? Suomen maahanmuuttolaki on aivan liian hempeämielinen. Tulevaisuudessa ongelmat tulevat lisääntymään perheenyhdistämisten takia.

Tutkimusten mukaan OECD-maista tuleva maahanmuutto on kannattavaa Suomelle. Muista maista (pääasiassa OECD:n ulkopuolelta) tuleva pakolaisuuteen perustuva maahanmuutto rasittaa taloutta ainakin lyhyellä aikavälillä (Kari Hämäläinen, työministeriö 2005). Matti Sarkamäki huomautti väitöskirjassaan, että OECD:n ulkopuolisista maista tulevat pakolaiset oppivat mahdollisesti käyttämään Suomen sosiaalijärjestelmää hyödykseen, koska tulonsiirrot maahanmuuttajille kasvavat asuessaan Suomessa.

Olen ymmärtänyt, että kokoomus ja keskusta ovat päättäneet jonkinasteisesta maahanmuuttolinjan kiristämisestä. Toivon, että asiaan puututaan, jotta emme tule näkemään vastaanottokeskuksen perustamista Kouvolaan. Tämä on verorahojen täydellistä tuhlaamista. Haluan, että hädässä olevia ihmisiä autetaan, mutta en hyväksy Suomen kattavan sosiaalijärjestelmän hyväksikäyttöä.

Kouvolan Sanomat julkaisi pääkirjoituksen sopivasti 8.8., jossa kerrottiin, että epäluuloja ei kannata lietsoa ja ei kannata olla huolissaan, että suomalaisviranomaiset antaisivat oleskeluluvan kenellekään ilman perusteluja. Pääkirjoituksen kirjoittaja voisi käydä vilkaisemassa esimerkiksi Mäntän paikallisen jalkapallojoukkueen uusia vahvistuksia, jotka ovat lehtikirjoituksen mukaan 14-15-vuotiaita poikia. Minun mielestä pelaajat näyttävät 20-30-vuotiailta aikuisilta. Miksi ikä valehdellaan? Tässäkin tapauksessa suomalaisviranomaisen valvonta petti.

________________________________

Pääkirjoitus:

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän vaihtelu ei näytä olevan mitenkään ennustettavissa. Kasvua piti tosin osata odottaa, kun useat Euroopan maat, kuten Ruotsi, päättivät jo vuosi sitten lähettää osan turvapaikanhakijoistaan takaisin lähtömaihinsa.

Kesäkuussa sisäasianministeriö kuitenkin ilmoitti, että turvapaikkaa hakevien määrä on vähentynyt niin paljon, ettei uusia vastaanottokeskuksia perusteta. Kuukautta myöhemmin maahanmuuttovirasto, poliisi ja vastaanottokeskukset olivat ruuhkautuneet hakijamäärän kasvun vuoksi. Lähes kaikki vastaanottokeskusten paikat ovat käytössä.

Sisäasianministeriö joutui kaivamaan esiin suunnitelmat uusien vastaanottokeskusten perustamisesta. Kouvola on vahvasti mukana tässä kuviossa. Kaupunki on sitoutunut keskukseen ja delegoinut asian hoitamisen Suomen Punaiselle Ristille.

Jo kerran valmiudesta luopunut SPR etsii nyt Kouvolasta tiloja vastaanottokeskukselle. Alun perin paikaksi oli valittu entinen Valkealan sairaala. Kiinteistön laitosmaisuuden ja samoissa tiloissa toimivan päiväkodin lasten vanhempien vastustuksesta nousseen kohun takia SPR hakee muualta pienempiä kiinteistöjä.

SPR:n tavoitteena on järjestää inhimillinen kokonaisuus, jossa perheet voisivat pysyä koossa. Muu inhimillisyys turvapaikanhakijoita kohtaan syntyy vastaanottokeskuksen ympäristössä. Epäluuloja ei kannata lietsoa. Etenkään siitä ei kannata olla huolissaan, että suomalaisviranomaiset antaisivat oleskeluluvan kenellekään ilman perustetta.

Jarmo Gråsten