maanantai 10. elokuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajanaiset ovat vaarassa syrjäytyä


YLE Uutiset:
Maahanmuuttajanaiset ovat vaarassa syrjäytyä
10.8.2009


Kainuun Sanomat:
Kahvilla kulttuurien keskellä

Maahanmuuttajanaiset tarvitsevat erityistä huomiota kotouttamisessa. Naiset eivät pääse osallistumaan kotouttamiskursseille yhtä helposti kuin miehet muun muassa lastenhoidon vuoksi.

Kajaanissa syrjäytymistä torjutaan naisten omalla kahvilalla. Mannerheimin lastensuojeluliiton MamaTree-kahvilassa naiset voivat tavata toisiaan ja keskustella keskenään vaikeistakin asioista. Miehillä kahvilaan ei ole asiaa, sanoo projektikoordinaattori Eva Heiman.

- Ilmapiiri täällä kahvilassa koetaan sellaiseksi, jossa voidaan keskustella myös tällaisista niin sanotuista aroista asioista. Olemme esimerkiksi keskustelleet seksuaaliterveydestä hyvin paljon, ja kaikki eivät suinkaan ole tottuneet puhumaan niistä asioista omissa kulttuureissaan miesten kanssa. Täällä niiden asioiden puhumista suomen kielellä voidaan harjoitella vieraidenkin henkilöiden kanssa ja sitten myöhemmin joissain muissa paikoissa.

Äidit ovat kiinni kotitöissä

Maahanmuuttajaäidit tarvitsevat kotouttamisessa erityistä huomiota, sillä kuten kantasuomalaisetkin äidit, he ovat usein kiinni lastenhoidossa, imetyksessä ja kotitöissä. Kahvilassa äidit muodostavat itselleen myös sosiaalisen turvaverkon, sanoo Heiman.

- Tämän on tarkoitus olla enemmän kuin tavallinen tapaamispaikka. Täällä keskustellaan myös yleisistä arkaluontoisista asioista, joita kukaan ei halua repostella yleisesti. Perheväkivalta, ja väkivalta yleisesti, ovat esimerkiksi asioita, jotka koskevat kaikkia ihmisryhmiä, eivätkä maahanmuuttajat ole tässä minkäänlainen poikkeus.

Keskustelupiirissä oppii myös suomea, sanoo sudanista viisi vuotta sitten Kajaaniin tullut Terese Ngouth.

- Kotona puhumme aina ihan omaa kieltämme. Minulla on pieniä lapsia, ja en voi mennä kouluun, mutta täältä olen saanut apua kielen harjoitteluun ja olen oppinut puhumaan suomea enemmän ja enemmän.

------------------------------------

Kainuun Sanomat:

Sudanilainen pannukahvi maistuu suomalaisen suussa espressolta ja pullalta. Zainab Karamalla maustaa vahvan juoman inkiväärillä ja kardemummalla. Pohjana olevan kahvin hän on keittänyt itse paahdetuista ja jauhetuista pavuista.

Toimintakeskus Monikassa monikulttuurinen joukko maistelee kahvia varovasti pienistä kupeista. Suurempaa annosta ei piristyäkseen edes tarvita. Eikä maistiaisen jälkeen malttaisi tavalliseen suodatinkahviin enää palata.

Monikulttuurinen MamaTree Café avasi maanantaina ovensa kesätauon loputtua. Jo ensimmäisellä kerralla paikalla oli parisenkymmentä henkeä. Jaloissa pyöri lapsia monesta maailmankolkasta.

Kahvittelun ohessa joukko innostui välillä jopa tanssimaan ja jopa suomalaisvieraat tapailivat rytmiä. Osa kokeili myös somalialaisen ryijyn tekoa. Joka maanantailla on oma teemansa.

Tärkeintä tapaamisissa on kuitenkin yleinen rupattelu arkielämän sattumuksista. Huumori kun ei tunne valtioiden rajoja. Luontaisessa rytmitajussa saattaa sen sijaan olla eroa.

Arkoja suomalaisia

Mamatree Café on naisten ja lasten kohtaamispaikka, joka on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita muista kulttuureista – siis myös suomalaisnaisille, jotka tahtovat oppia maahanmuuttajien tavoista.

Kahvilassa tutustuminen on kuitenkin ennen kaikkea kaksisuuntaista; maahanmuuttajat tahtoisivat kovasti saada suomalaisiin kontaktia. Täällä kun ei ole monia paikkoja, joissa he pääsisivät puhumaan suomea.

Projektikoordinaattori Eva Heimanin mukaan tieto kahvilasta on kiertänyt hyvin maahanmuuttajien keskuudessa. Muutamia naisia on tosin kirjaimellisesti täytynyt houkutella pois kotinurkista.

Vieraaseen kulttuuriin lähteminen vaatii aina uskallusta. Sen huomaa varsinkin siitä, että suomalaiset tarvitsevat eniten rohkaisua.

– Etsivän työtähän tämä on, tuumaa Heiman.

Varamummolle tarvetta

Kajaanilainen Mervi Rimpeläinen istuu sohvalla sukkapuikot kädessä. MamaTree:ssä hänet tunnetaan varamummona.

– Minulla oli tyhjä syli, hän perustelee intoaan toimia varaisovanhempana.

"Mummonjakotilaisuudessa" hän tutustui kuusilapsiseen perheeseen Sudanista. Sittemmin myös hänen miehensä innostui toiminnasta.

Ensialkuun tuore varaukki oli tosin vähän ihmetellyt, kun hän yhden iltapäivän aikana oli saanut kuusi "lastenlasta".

Reilun vuoden kestäneen tuttavuuden aikana perheet ovat pitäneet ristiin rastiin yhteyttä. Haastavinta on tutustuminen aikuisten välillä. Lasten kanssa yhteistä kieltä ei välttämättä edes tarvita.