keskiviikko 26. elokuuta 2009

Aamulehti: Taskuvarkaat tunnustivat oikeudessa: Tulimme keväällä Suomeen lompakoita varastamaan


Aamulehti:
Taskuvarkaat tunnustivat oikeudessa: Tulimme keväällä Suomeen lompakoita varastamaan
26.8.2009


Kaksi romanialaista naista myönsi keskiviikkona Tampereen käräjäoikeudelle, että keväällä tultiin Suomeen lompakoita varastamaan. Heitä oli varta vasten neuvottu, että täällä on helppo kähveltää, koska ihmiset ovat varomattomia.

Naiset matkustivat Suomeen viiden henkilön tuttavaporukassa henkilöautolla Baltian maiden kautta. Mukana olleet miehet eivät varastelleet, mutta he kerjäsivät kaduilla aikansa kuluksi. Myös toinen tuomiolla olleista naisista aikoi alun perin kerjätä, mutta hänkin rupesi varastelemaan, koska se oli tuottoisampaa.

Näppäräsormiset naiset saivat saaliikseen yhdeksän lompakkoa ihmisten huomaamatta, vaikka rahapussit olivat esimerkiksi vetoketjun takana olkapäällä roikkuneessa laukussa. Kukkaroissa oli rahaa yhteensä lähes 3 000 euroa, suurimmat summat 1 000 ja 995 euroa.

Yksittäisinä tekoina moni syytekohta olisi ollut vain näpistys. Kuitenkin myös naisia puolustanut asianajaja Kaarle Gummerus myönsi suoraan, että kyse on tekosarjasta ja kokonaisuutena ottaen varkausrikoksista.

Käräjäoikeus tuomitsi varkaille kolmen kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset. Naiset ovat sovittaneet tekosiaan jo etukäteen, sillä he ovat istuneet tutkintavankeudessa yli kaksi kuukautta. Heidät vapautettiin poliisivankilan kautta. Se tarkoittaa, että edessä on pikainen kotimatka virkakunnan opastuksella.

Naiset varastivat Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. He poistuivat Helsingistä sen vuoksi, että siellä oli liian paljon romanialaisia varkaita. Naiset kävivät ihmisten laukuilla ja ostoskärryillä kauppakeskuksissa ja tavarataloissa.