perjantai 7. elokuuta 2009

HS: Poliisi selvittää Suomen Kansan Sinivalkoisten puoluekorttien epäselvyyksiä

Helsingin Sanomat: Poliisi selvittää Suomen Kansan Sinivalkoisten puoluekorttien epäselvyyksiä 7.8.2009

Turkulaisen Suomen Kansan Sinivalkoiset ry:n yritys rekisteröityä puolueeksi voi johtaa rikostutkintaan. Merkittävä osa yhdistyksen kannattajakorteista vaikutti oikeusministeriön mielestä väärennetyiltä.

Suomen Kansan Sinivalkoisten puheenjohtajana toimii turkulainen Olavi Mäenpää, joka on tunnettu maahanmuuttovastaisista puheistaan. Yhdistys menetti puolueen aseman toissa vuonna, koska puolueen ehdokkaita ei valittu vuosien 2003 ja 2007 eduskuntavaaleissa.

Yhdistys lähetti viimevuotisten kuntavaalien alla 18. heinäkuuta oikeusministeriölle uuden hakemuksen puolueeksi. Liitteenä oli yli 5 000 kannattajakorttia, jotka ovat edellytys puolueeksi pääsemiselle.

Oikeusministeriö ei kelpuuttanut kortteja. Ministeriö ehti tarkistaa 600 kortin tiedot, joista 225:stä eli yli kolmanneksesta paljastui epäselvyyksiä. Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan vaikutti siltä, että kortteihin oli kirjattu tietoja ihmisistä, joita ei ole olemassa.

"Tiedot eivät täsmänneet ollenkaan väestörekisterin kanssa. Lisäksi näytti siltä, että kortteja oli allekirjoitettu samalla käsialalla", hän sanoo.

Eräänkin naisen osoitteeksi oli merkitty Vedettömänjärvenkatu Varkaudessa, vaikka sellaista katua ei löydy koko paikkakunnalta.

Jääskeläinen lähetti viime vuoden elokuussa Mäenpäälle sähköpostin, jossa hän ilmoitti korttien epäselvyyksistä.

"Kerroin, että jos epäselvien osuus on muissakin korteissa samaa luokkaa, 5 000 hyväksytyn kortin vaatimus ei varmuudella täyty."

Jääskeläinen ehdotti sähköpostissaan, että yhdistys peruisi hakemuksensa ja jättäisi myöhemmin uuden hakemuksen, jonka liitteenä olevat kortit on mahdollista hyväksyä.

Mäenpää perui hakemuksen vielä samana päivänä. Yhdistyksen tilintarkastaja haki muutaman päivän kuluttua kannattajakortit ministeriöstä. Yhdistys ei ole toimittanut uutta hakemusta ministeriölle. Varsinais-Suomen poliisilaitosta on pyydetty selvittämään, liittyykö puoluehakemuksen epäselvyyksiin rikosta. Rikosylikonstaapeli Markku Kukko vahvistaa, että poliisi selvittää asiaa. Esitutkintaa ei ole ainakaan vielä aloitettu.

"Teemme taustatyötä ja selvitämme, onko syytä epäillä, että olisi tapahtunut rikos", Kukko sanoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Olavi Mäenpää myöntää, että kannattajakorttien joukossa saattoi olla keksittyjä henkilöitä. Hän kuitenkin kiistää, että yhdistys olisi itse täyttänyt kortteja väärillä tiedoilla.

"Totta kai epäilin itsekin osaa korteista, mutta kaikkien tietojen tarkistaminen on ihan mahdotonta", hän sanoo.

Yhdistys keräsi kannattajia paitsi kaduilla ja toreilla myös nettilomakkeen avulla. Kuka tahansa saattoi tulostaa kannattajakortin netistä ja lähettää sen täytettynä yhdistykselle.

Mäenpää epäilee, että jotkut halusivat pilata tahallaan yhdistyksen pyrkimykset väärien kannattajatietojen avulla.

"Varsinkin perussuomalaisten piirissä oli kampanja, että sabotoidaan Mäenpään puoluehanke", Mäenpää väittää.

Hänen mukaansa korteissa saattoi olla epäselvyyksiä myös muista syistä.

"Jos kannattajakortin allekirjoittaa ulkona ja sitten tipahtaa lumihiutale, niin muste voi levitä", hän huomauttaa.

Mäenpään mukaan yhdistys on tuhonnut alkuperäiset kannattajakortit. Ministeriöllä ja poliisilla on kuitenkin hallussaan jäljennöksiä niistä.